La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 11929

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pagant una renda mensual per viure en un pis. L’acció més sexi que es pot fer amb la llana. 2 Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums. Doble obstacle a la francofoni­a. Un arbre mig considerab­le. Acaba com comença.

3 No en tenia ni idea. Mirar. 4 Al final, us pansiu. Emprenyade­s de manera capital. Temé haver perdut la fe. 5 El signe tipogràfic més temut. Fòsfor. Ir, oxigen i oxigen.

6 Pintada llibertàri­a. Obligar els altres a fer el que tu dius. En un cert sentit, d’aquesta manera. 7 Malmetre, sobretot a Mallorca.

Planta una estàtua en un lloc públic.

8 Glàndula que pot afectar decisivame­nt el creixement personal. Art laic. L’ara famosa intel·ligència artificial. 9 Comença a tenir nocions sobre com capgirar un con a l’autopista. Relatives al veïnat. La consonant que indica una posició indetermin­ada en una sèrie. 10 Índex de preus. Esberlo una figura feta de farratge assecat. La casa del poder argentí té aquesta tonalitat. 11 Tombem. Polisacàri­ds vegetals constituït­s per cadenes curtes de fructosa.

12 Fer-ho servir abans de llençar-ho. Botana.

Associació de forasters catalanitz­ats.

13 Etiqueta que s’aplica a un tipus de música d’arrel. Arribada a aquest món. Període de temps indetermin­at que solem invocar als espais amb eco. 14 Glícids. Designa la longitud que dona la corretja d’un gos lligat.

VERTICALS 1 Patinat. Insectes semblants a les puces. 2 Conjunt nombrós de partidaris dels soldats romans. Aquest tendeix a tenir visions sobre un món millor, alliberat de peatges i tal vegada sense asfalt.

3 Disjunció respiratòr­ia. Relatiu a un antic poble nord-africà que va viure sota l’influx del poder cartaginès. Coix. 4 Gros i escuat. Estimar. Li premia una arma blanca a la pell fins fer-lo sagnar. 5 Crit d’accelaraci­ó equina. Intentem tastar-ho tot, però no ho fem. Contra-rellotge. 6 Septentrió. Estri de pesca del capità Ahab. La divisa groga. Cavall rogenc que s’acomiada dels pura sang anglesos. 7 Aquesta la posseeixes. Alçament contra l’autoritat establerta. Puny d’espasa. 8 Emeteren per antena. Xiquets. 9 La consonant que borda. Vagaregi tot llegint de Luca. Cuc que trepitgen els tancs constantme­nt. 10 S’excedeixi en el tracte a Sergio Busquets. Xerrada.

11 Rull sense el nucli central. En porten una tots els Citroën. L’absolució no acaba amb els problemes. 12 En tingui moltes ganes. Capa. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 13 Triangle amb potes. Amanyagui un gat. Defensat, també.

14 Tresor de col·leccionist­a. Teixit assarjat ideal per als vestits femenins que lluïen les ladies britànique­s a les curses d’ascot.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain