La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Costums establerts. Guàrdia urbana. Quantitat discreta. 2 Deixeu anar flocs i volves. Em cobreixo amb un escut. El primer de tots. 3 Gran Turisme. Expressin les seves opinions. Saps que ho és perquè quan el pessigues reacciona. 4 Sortíeu. Menudíssim. 5 Principi d’inoperànci­a. Fèieu el primer cop a la pista central de Wimbledon. Girar no és gens estrany. 6 Xaparro, també. Extremitat­s oscil·lants que permeten aixecar el vol. Tres dels curvilinis. 7 Plantes crucíferes amb raïms de flors grogues. Establirà l’impost que cal satisfer. 8 Sofre. Relatiu a les nimfes. Guardar. 9 Presonera. Ho oloraran. 10 Celebració grossa. L’hidrocarbu­r de Spielberg. Enravenats. 11 Principi etimològic. Ocells sagrats que fan pensar en impostos. Melodia. Acaba com comença.

12 Te’l pots creure perquè és fiable. Xifra que permet establir jerarquies. 13 El joc que incita a fer rodolins. No continuaré. Mot anaeròbic. 14 Conjunts de coneixemen­ts atresorats. Os, Os, Os.

VERTICALS 1 Consagres. Esberlats. 2 Donar al paper un llustre proper al setí. Relativa a l’antiga regió dels Alps centrals, que en temps dels romans s’estenia per les valls superiors del Rin, de l’inn i de l’adige i comprenia més o menys l’actual Tirol.

3 Canal vídeo. Mulladers molt musicals. L’inici de la navegació. 4 Avorriment vital de rocker. Oriental en terminolog­ia continenta­l. Iode. 5 Féssim de capdavante­rs d’un grup. Les beceroles lletrades. 6 Est. Estan més guapes quan perden pes. Me’n mofo sense repeticion­s. Fúries capitals.

7 El pantà que figura a la història recent de la música catalana. Aquestes han passat per la vicaria. Ho conec. 8 Protector de cosidora. Regal nadalenc que podria ser una llanterna. SOS, quin desordre! 9 Arma blanca que fa pensar en advocats. Li farà un homenatge. 10 Predecesso­r del toro de ressons caldeus. Salari, sou. En un cert sentit, pot ser militar, religiós o de cavalleria. 11 Animal fabulós amb la meitat superior del cos d’àguila i la inferior de lleó. Instrument­s musicals aeròfons de doble llengüeta a les cobles medievals. 12 Ho extrauen de sota terra. Encaixaran segons un ritual religiós. Mulla perquè no mira.

13 Ens cal per respirar. Vaticinant. Estimi, o m’estimi. 14 Conrear l’actitud d’anar pel món amb el cul tibat. Bots.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain