La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS Màrius Serra Núm. 12195

-

Horitzonta­ls 1. Qualitat d’aspriu. Agermanen teixits, tal vegada biològics. 2. Rams de flor que tenen mala premsa. Compartirà plaers. 3. Els de bou veuen molta aigua. En aquell indret inverteixe­n en insularita­t. Enravenats i mig oberts. 4. Esclaus que escapáaven totes les pilotes. Que no té ni principi ni final. Fòsfor. 5. Element al cor del cítric. Veloá. Un riu suís que abans sortia a tots els mots encreuats, però ara baixa revoltat. 6. Principi gnòstic. Margini. La nota musical més vàcua. 7. Escaire. El més simple dels hidrocarbu­rs de la sèrie olefínica. Ensabones algú. 8. Mag que s’entortolli­ga. Part posterior d’un exèrcit. que s’encén amb molta facilitat. 9. Despullade­s. Conjunt d’esdevenime­nts més o menys relacionat­s que es repeteixen. Follet de companyia petroliera. 10. Ubicats al calendari. Cascos d’exèrcit. Armadura verda. 11. Banyego amb elegància. Indoeurope­u com en Vatanen. El qui componia poesies i les cantava en les festes i els festins celebrats a l’antiga Grècia. 12. Infusió a les cinc de la tarda. Radical alifàtic amb cinc àtoms de carboni. Tonalitat. Sofre. 13. Tens una identitat pronominal. Cants d’ovella tranquil·la. En un cert sentit, submergit al cafè amb llet. 14. Contraccio­ns excessives i sostingude­s de la pupil·la. Mesura de capacitat per a vi, igual a la quarta part d’una carga, que equival a trenta-dos porrons.

Verticals 1. El deixà per mort. La punta de l’apèndix humà més dibuixat per l’home en la història. Sent pànic. 2. Embrutin. Llauri un rostoll per a la sembra. 3. Pot ser de Fórmula I o de ciclistes. Radiï. Vibració audible. 4. Gens fluid, intestinal­ment parlant. Contenidor de literatura epistolar a la pista central de Wimbledon. Doble revolt perillós.

5. Fumis sense deixar rastre. Sortís. Giri. 6. Mitja desena. Has perdut la porteria de rugbi. Barrets de copa alta que es poden aplanar. Dies sense albada. 7. Agitació en ple dol. Agiti les extremitat­s que em permeten aixecar el vol. Company de l’oli. 8. El deixo en un segon pla. L’aliatge més poderós. Rere U ofereix connectivi­tat. 9. Es baralla judicialme­nt. JAÁ. As. 10. No és pas una mera cimera. Esquivàvem. Rot que ens regira. 11. Matriu gens matemàtica. El nord de l’antiga Iugoslàvia. Capar. amb les màximes garanties higiènique­s. 12. Malaltia cutània contagiosa que pica molt. Tres de plenes. Encenedor de focs. 13. Enravenat i mig obert. En un cert sentit, dàlia en la qual va invertir molt un geni figuerenc. La primera de les últimes.

14. Claves bastons entre les tomaqueres. Freqüento un camí ple de cucs de seda.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain