La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS Màrius Serra

Núm. 12233

-

Horitzonta­ls 1. Japonesa. Cada cop mès endarrerid­a. 2. Crit d’eufòria taurina. Estella, esclar que sí. Rep la clientela i els ofereix una inversió neta. 3. Mitja desena. S’ho posa a la boca amb actitud crítica. Guàrdies de trànsit a ciutat. 4. Palmereta. No vota ni pels uns ni pels altres. Compte al 3%. 5. L’equip de futbol de Vigo honora tota una cultura. Caurà rou de matinada. Sofre.

6. Principi d’identitat. Porta d’entrada retolada HCCC. Senyor anglès de la cambra alta. 7. M’hi aveso entre vocalistes. Relativa al vas sanguini mès important del nostre cos. Heu perdut la porteria de rugbi. 8. Poètics. Coques fetes amb la pasta que ha restat adherida a les parets de la pastera. 9. Ens ho passèssim la mar de bè. La mès coneguda Ès càustica. 10. As. Recolliu amb el davantal tots els caramels que llancen per sant Bartomeu. Espases que se solien manejar amb les dues mans. 11. Clissat. Escolliu. Al final Ès un membre dels Tècnics Especialis­tes en Desactivac­ió d’artefactes Explosius. 12. Al capdamunt de qualsevol edifici. Ens molt existencia­l. Maduresa paulina. Ens cal per respirar. 13. Aquesta tendeix a transpirar molt. Conjunció que denota la conseqüènc­ia o conclusió d’allò que precedeix. Sí provenáal. 14. El mès ruc de la base. Tot el que dona de si la corda del gos. Balena entre Mallorca i Menorca.

Verticals 1. Relatiu als aspirants a monjos, que tot just acaben d’entrar al convent. Acostuma. 2. Quaranta-nou romans. Li deixa tot el protagonis­me. En el calendari romà, el dia 15 de mará, maig, juliol i octubre i el 13 dels altres mesos. 3. Símbol de sí o no en una margarida. Folls. Edgar Allan Poe quan perdia el cap. 4. Ens cal per respirar. El gènere literari dels secretaris d’assemblea. Esclaus espartans que retallen totes les pilotes. 5. Nàpia. Perseguim a crits amb una escopeta. Sala de la qual es desallotge­n cinquanta romans. 6. Pal de bandera. Peces de vestir que cobreixen el bust, generalmen­t sense mànigues. A les portes de Badalona. 7. Aquest guarda un ramat de remugants mès esvelts que les ovelles. L’alzina que ens fa pensar mès en els taulers de notes. 8. En Capone. Cobreixi una cabana. Dels que s’emprenyen. 9. Prudents. Peu compost de dues sílálabes, la primera breu i la segona llarga. Cant que foragita els gossos. 10. El primer de tots. Destaqui. Estructura hexagonal que pot hostatjar un eixam d’abelles. 11. A l’entrada del laboratori. Dofí gros. Al final, m’hi caso. 12. Agredir algú amb el tinter. Tracto de penetrar les intencions d’un uròleg. Res no Ès. 13. Pot ser canina, incisiva, de llet o molar. Divinitat meravellos­a. Sí provenáal. 14. Manetes per agafar-ho. Ho fa servir a l’americana. TÈ impacte.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain