La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

Horitzonta­ls 1. Conjunt instrument­al format per instrument­s de vent. Compost binari del nitrogen amb un metall. 2. Si n’estàs tocat no hi toques. El component de la xocolata que confirma la llei de la gravetat. Tinc un refredat de nas de nassos. 3. Fluor. Ordi germinat que remet a un bon whisky. El conjunt de les potes d’un animal. 4. Antiguitat vital. Posa en el mercat. Nitrogen. 5. Ho conec. Colorants en forma de pólvores vermelles solubles en aigua que es fan servir en la tintura de la llana, del cotó i del paper. Estimació Objectiva Total. 6. Encensos amb ressons orientals. Li costa respirar per la xafogor caribenya que fa. 7. Malmeti. Metre curt. Doble obstacle a la francofoni­a. 8. Al final, l’inviti. Punts suspensius transforma­ts en acrònim llatí. Peu compost de dues sílálabes, la primera breu i la segona llarga. 9. Nitrogen. Bellugaríe­m. Sorolls forts, com d’una explosió. 10. El que es deia Puff era màgic. Esgrogueït per la malaltia i gairebé histèric. Disjunció. 11. Al bell mig dels dies. Universita­t Catalana d’estiu. Dit d’una persona que viu amb les emocions a flor de pell. Assemblea Catalana de Motoristes.

12. Cobrir la gallina, el gall. Causar desperfect­es. 13. Creixen com arbres orientals de tants fideus com mengen. Guaita pel forat del pany. Tres catorze setze. 14. Omple l’aigüera amb tota mena de porqueries. Soc el més adequat per fotre’m de lloros.

Verticals 1. Parles, maldestre, una llengua nova. El gall que fa pensar en d’altres que porten plomes. La nota musical més vàcua. 2. En Capone. Guardat. Brodat en relleu. 3. Branca al jardí dels hare krishna. Encoratja. Preposició inclusiva. 4. As. Arriba a aconseguir una fita. Cobriu un espai buit. 5. Nucli que exclou les vocalistes. Sentiu una profunda aversió, i ho dieu. Figures geomètriqu­es que fan pensar en les operacions sortida. 6. Argelaga, però amb ressons felins. Escullen. Doble revolt perillós. 7. Principi actiu. Relatiu a les falgueres. Atea conseqüent, sense símbols religiosos. 8. Dona a cens. Òxids d’etil, líquids volàtils que es fan servir com a anestèsics. 9. Lligaré en pilota picada. Fem rodolins. Na Cruz de Hollywood. 10. Iode. Salari d’un mes. Eructis tot giravoltan­t. 11. Enganyà. Vagi per aquí per allà. Àbac que no funciona. 12. Canteu com a cigales. Terra argilosa i negra de la qual són fets molts vasos etruscos. As. 13. Jugo a la mallorquin­a, però desordenad­ament. Actuem. Castri el representa­nt oficial d’un equip de futbol militar. 14. Posar al roig. Mostro una certa joia facial.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain