La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

Horitzonta­ls 1. Tindrà. Aparell per a la fabricació de gelats domèstics consistent en un recipient proveït d’un sistema d’agitació i refredat per una mescla frigorífic­a. 2. La dolenta dels contes infantils. Pagar. 3. Precedeix Lanka a Ceilan. Cost. Que té un esquelet prominent. 4. Cloure. Capa algú amb totes les garanties higiènique­s. Ribes bens romàntique­s. 5. Cabra i llengua mediterràn­ia. L’oceà més explorat per Jacint Verdaguer. 6. Est. El torna a declarar innocent després que ja l’haguessin condemnat dues vegades. Li toca la loteria i vomita. 7. Títol donat al president del Govern egipci. Maniobra de protecció reial. Al nord d’islàndia. 8. Disquisici­ons avorridíss­imes sobre Pilates. Imatge llegendàri­a en un esport. Acaba com comenáa. 9. Gos a l’alfabet. Figureta que pot tenir peus de fang. Xopa. 10. Copsa femenívola­ment. El persegueix­i a crits. Doctor.

11. Serra que no vocalitza. Fa sonar el piano després del sorteig. Fugida massiva de tot un poble. 12. Tibo. Naveguis d’una determinad­a manera. Vinya temuda pels conductors que aparquen malament. 13. Res no és. Acceptarà una herència. Tenint una

cert identitat. 14. Feu accessible. Arribada, l’aigua de mar, a una zona on fins llavors no hi arribava.

Verticals 1. Copó. Capo manu militari. 2. Raïm verd. Arada. A les portes de Badalona. 3. Via per on desaigua la bufeta. Navegar d’una manera que recorda Xènius. 4. La nota musical més vàcua. Treguin de les arnes les bresques amb la mel deixant-hi les necessàrie­s perquè les abelles es puguin alimentar. Aversió màxima. 5. Aquesta té forma de braáos de molí. Pot ser de pedra, de ferro o mitjana. Diu que ha perdut el cap.

6. El senyor R. Petonejo. L’olor que fan les dues cinquantin­es quan fugen. 7. Tres del país de Galáles. Nas regirat. Segellar una carta amb cera perquè només l’obri qui hi estigui autoritzat. 8. Est. Que té la propietat de cremar, com el foc. En un cert sentit, un pantà molt famós que va donar nom a un grup musical. Pertany matemàtica­ment. 9. Ciutat california­na a la qual cantà Frank Sinatra. Tornar-se lloca la gallina. L’institut d’estudis Catalans. 10. Es fa client habitual d’un teatre. La noble que ha passat a la història per un gelat i per una pelálícula on va descaláa. 11. Subministr­ant les quantitats precises. Arriba al món. Societat limitada.

12. Camions que no fan camí. Escollir. Blava immensitat. 13. Aniries a parar. Quantitat que s’afegeix a una altra. 14. Organitza un discurs. Li llanáa un guant a la cara.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain