La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS Núm. 12243

- Màrius Serra

Horitzonta­ls 1. Ajuntàvem bous sense necessitat de cap Tinder. Posis el cul en un lloc de responsabi­litat. 2. Benaurats els ferits guarits les cicatrius dels quals ja no necessiten protecció. Unitats de superfície que deixen un mal regust de boca. Versió original. 3. Puny d’espasa. El metall més pesant. En alguns llocs els anomenen serveis.

4. Així sia, però sense tant de caos. Relatiu al tou d’orella de la tavernera lleidatana. Pronunciar­à el seu nom. 5. Cafè que foragita les vocalistes. Mineral del grup dels granats de color magrana. A la rebotiga del manicomi sense ordres de cap mena. 6. Manera de comportar-se i de presentar-se en societat. Regarà. A les portes de Bratislava.

7. No arriba ni a fantotxe. Impost sobre les Activitats Econòmique­s. Cobrar abusivamen­t a Alcanar. 8. L’estimat amic lulálià. Salta al terreny de joc a exercir de jugador, sí. Saurí malalt. 9. Iláluminat, també. Sals de l’àcid úric. 10. Escaire. Passar pel sedàs. Arbust que es vincla quan bufa vent de xaloc. 11. Dea decapitada pels descreguts. Brigitte Bardot. Ajudis a la verdiana manera. Sodi social. 12. Gaudeix de la fruita. Camps plantats de cebes. 13. Babau del setze. Transgrede­ix normes que malmeten drets aliens. Mira sense rancor. 14. El pare del xicot de ta filla. Punta feta de fil gruixut.

Verticals 1. Jutjat. Llamenc. 2. Principi d’urticària a l’antiga Caldea. Que té forma d’afix. Faig malbé la roba d’hivern d’en Schwarzene­gger. 3. Companys fàlálics de les cols. L’acció de remugar que s’ensenya a l’escola Superior de Música de Catalunya. Tres de l’uzbekistan. 4. Una grega presidint el teu timeline. Na Penèlope. Composicio­ns poètiques gregues que es cantaven alternant els versos entre diversos actors. 5. Aïlli. Yb, metall dels lantànids. Oxigen. 6. Pertany matemàtica­ment. Joc d’endevinaci­ó que es juga amagant els dits de les mans. En Jan no pot ni vocalitzar. Quinze ge. 7. Capa, sobretot si és de pintura. Cosa feta a la manera d’un bou. La capital caldea dels mots encreuats. 8. Dormi. Petita cavitat biològica. 9. Pregar. Mig xagrí. Paradís. 10. Tres de les cervicals. El component del xocolata que demostra l’eficàcia de la llei de la gravetat. Predecesso­r peninsular. 11. Cosa útil, que es pot fer servir. Xutarà sense que la pilota s’aixequi ni un pam de terra. 12. Fòsfor. Que requereix l’ús de les dues mans. A la vora de Kurosawa. 13. Tresor d’elefant. Artets. Puny d’espasa. 14. Pot ser càustica, però en general és molt avorrida. El joc de la bescambril­la quan bufa el vent. La dones en senyal d’acord perquè saps que sempre te la tornen.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain