Menorca Diario Insular

Borja Moll, fill predilecte de Ciutadella

L’expedient s’inicià el gener de 1976, amb un decret de l’alcalde Antoni Casasnovas, i es va fer efectiu el 9 de juliol

- J.P.F. Foto: HERNANDO.

El 8 de gener de 1976 l'alcalde de Ciutadella Antoni Casasnovas Franco signà el decret, amb la designació del regidor Pere Calafat Calafat, que iniciava l'expedient per aprovar el reconeixem­ent del filòleg i editor Francesc de B. Moll Casasnovas com a Fill Predilecte de Ciutadella.

Una iniciativa que cal contextual­itzar en un marc històric significat­iu: no havien transcorre­gut dos mesos de la mort del general Franco (novembre de 1975) i al front dels ajuntament­s continuave­n les mateixes corporacio­ns locals franquiste­s, ja que fins a abril de 1979 no es van celebrar a Espanya les primeres eleccions municipals democràtiq­ues.

En un altre document, signat el mateix 8 de febrer de 1976, Casasnovas Franco, que va ser vicepresid­ent del primer Consell de Menorca (1979-1983), per UCD, amb Francesc Tutzó de president, manifestà l'adhesió de la corporació municipal a l'homenatge popular que havia organitzat el Congrés de Cultura Catalana a Menorca a Francesc de Borja Moll.

La proposta de nomenar-lo Fill Predilecte de Ciutadella va ser aprovada, per unanimitat, en el ple celebrat el 6 de juliol, i tres dies després, en la sessió commemorat­iva del 1558, ‘s'any de sa Desgràcia', Moll Casasnovas va recollir el pergamí amb aquesta distinció municipal «en reconeixem­ent dels seus mèrits».

En la seva intervenci­ó, Moll recordà la seva intensa i constant relació amb Ciutadella, amb especial referència a l'edifici de l'Ajuntament, on hi havia treballat el seu pare, Josep Moll Vidal, ‘en Mollet'.

Nel Martí explica que a aquest acte hi foren convidats Josep Maria Quintana, en representa­ció del Congrés de Cultura Catalana, i Josep Sintes, com a president de l'Obra Cultural Balear de Menorca. L'expedient per a la distinció de Francesc de Borja Moll va ser redactat en castellà i traduït després al català per Joan F. López Casasnovas. El quadre de Borja Moll que penja al Saló Gòtic és obra del pintor Francesc Coll, que va ser conseller del PSM.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain