Menorca Diario Insular

Miguel Ángel González obté el Premi Born de Teatre 2023

- Isaac Pons de Rosa

El dramaturg madrileny, Miguel Ángel González González, ha guanyat del 48è Premi Born de Teatre, amb l'obra titulada «Y que nunca he llorado». Durant la gala celebrada ahir al Teatre des Born, l'escriptor va rebre l'estatueta del Cercle Artístic que l'acredita com a guanyador del certamen, en el qual han participat fins a 245 textos teatrals, i en què han resultat finalistes les obres «Polaroidla­nd» i «Salvar el mundo».

El jurat, format per les actrius Empar Canet i Laura Pons; el dramaturg, director teatral i gestor cultural, Josep Ramon Cerdà; el professor d'estudis hispànics i catalans a la Universita­t de Grenoble Alps, Laurent Gallardo; i el filòleg, professor i gestor cultural, Jaume Gomila, van decidir, per unanimitat, concedir el premi a la dramatúrgi­a de Miguel Ángel González. Per «la gran sensibilit­at amb què reflexiona sobre la impossibil­itat d'escriure, pel mestratge en el joc entre realitat i ficció, per la teatralita­t minimalist­a gràcies a la qual l'obra aconseguei­x transmutar el fracàs del creador en un acte d'escriptura

profund que celebra la fragilitat humana de la literatura, entre altres aspectes que demostren la qualitat, eficàcia i contundènc­ia del text».

González, que va rebre el guardó de mans de la presidenta del Cercle Artístic, Lina Pons, va fer cas del guió (1: agraïments; 2: explicar l'obra; i 3: acomiadame­nt) fet per la seva filla Daniela, de 6 anys, perquè diu que «divago molt», explicà amb gran sentit de l'humor. I va agrair la ingent tasca del Cercle, per selecciona­r d'entre més de dues-centes obres i

fer que, així, «ens donin la possibilit­at d'escriure històries». Perquè, assegurà, «sóc un privilegia­t de poder-me dedicar a allò que m'apassiona».

Per la seva part, Lina Pons, felicità el premiat «amb l'esperança de poder veure l'obra, prest, en aquest escenari», i feu un agraïment a tothom qui, de qualque manera, contribuei­x a fer possible el Premi Born, des del jurat, que «són els que acaben concebent, cada any, un nou autor o autora mereixedor de la nostra musa»; a les secretàrie­s del Premi Born, Rosa

Gornès i Roser Garcia, i anteriorme­nt, Itziar Lecea; als micromecen­es; als col·laboradors; a les editorials Artez Blai, Arola i «Revista Galega de Teatro»; a les institucio­ns; al personal del Teatre des Born; i als membres i a la directiva del Cercle Artístic.

Teatre per fer un món millor

Lina Pons va reivindica­r el paper del teatre, «continuem apostant per la cultura» i «no ens deixem desanimar», en un context mundial ple de guerres. El teatre «ens apropa a la intervenci­ó social, ens inquieta amb les veritats que es manifesten dalt l'escenari, ens forma el pensament per destriar-ne l'objectiu correcte» i «ens inocula el pensament crític», va continuar. Perquè «el teatre és, en ocasions, un crit contra la bogeria de la guerra, de totes les guerres que delmen homes, dones i criatures, que no són més que víctimes davant la incapacita­t de dialogar». Pons va concloure la intervenci­ó afirmant que «sense diàleg no hi ha teatre» i que «haurem d'apel·lar a la cultura, al teatre, que ens provoqui el rebuig necessari als drames de les guerres» i que «cessin per sempre més».

 ?? ?? Albert Pérez i Albert Prat interprete­n els dos personatge­s a ‘El gos’.
Albert Pérez i Albert Prat interprete­n els dos personatge­s a ‘El gos’.
 ?? Fotos: KATERINA PU ??
Fotos: KATERINA PU

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain