Menorca Diario Insular

Fotos que porten a Terra Santa

El Roser de Ciutadella acull la mostra fotogràfic­a «Ha Aretz» del català Roger Grasas, qui segueix la línia continuist­a de la seva obra personal pel que fa a la transforma­ció tecnològic­a i capitalist­a del món

- Pablo Rodríguez

Un projecte de set anys inspirat en els paisatges bíblics, que parla sobre la fe, els monoteisme­s, el mal i la seva relació amb la terra, a la vegada que s'atén els filtres de la geopolític­a, la globalitza­ció, la hipertecni­ficació, la societat del consum, el turisme de masses o la devastació de la guerra. Aquesta és la voluntat de «Ha Aretz», obra del fotògraf Roger Grasas i exposició del qual va ser inaugurada divendres al Roser de Ciutadella. Per tant, la mostra estarà disponible a la sala municipal fins al pròxim 11 de maig.

Elaborat a la vegada que «Min Turab», un projecte centrat en les monarquies petroliere­s del Golf Pèrsic i «allò que s'extreu de la terra», «Ha Aretz» fa referència a la Terra Santa. El títol que dona nom a aquesta exposició ve d'una expressió hebrea que vol dir «la terra».

D'aquesta manera, Grasas va estar des de l'any 2010 fins al 2017 fent fotografie­s a Egipte, Jordània, Israel, Síria, Líban o Palestina, territoris que es troben en un context d'inestabili­tat constant, però que alberguen algunes de les ciutats «més antigues de la humanitat» i són «escenaris bíblics que tenim al nostre inconscien­t col·lectiu». «Des de les històries del Gènesi, passant per l'Èxode, o fins i tot arribant a les històries del naixement, els miracles i la mort de Jesucrist», explica el mateix Roger Grasas. «He anat selecciona­nt unes 80 històries i visitant les localitzac­ions exactes on, segons els historiado­rs, aquestes històries van succeir», indica el fotògraf.

Progrés relatiu

Mentre que algunes de les fotografie­s són més recents, altres van ser realitzade­s fa més d'una dècada. És el cas de les correspone­nts a Síria, país immers en l'actualitat en una guerra que no sembla tenir final i que Grasas va visitar l'any 2011. «En aquell moment no hi havia cap problema. Era molt tranquil i absolutame­nt segur. Tot va començar sobretot l'any 2012 i continua fins al dia d'avui», assenyala.

Havent tingut la sort de visitar els diferents països que conformen la històrica regió de Terra Santa, Grasas ha pogut reflectir «el contrast entre les escripture­s bíbliques» i «els paisatges tal com són avui 2.000 anys després», el

que considera «la base del projecte». Així doncs, la influència de la religió a l'Orient Pròxim és molt important, on «la idea de progrés és molt més relativa» que a les monarquies àrabs d'Orient Mitjà.

En aquest context, Grasas firma que es forma «un gran circuit de turisme religiós que genera una gran indústria que també forma part d'aquest paisatge i d'aquests països». Entre els llocs retractats, afirma que es va quedar ‘fascinat', per dir-ho d'alguna manera, amb el mont Sinaí. «Dalt de tot em

vaig trobar una mena de bar on es venien refrescs», comenta incrèdul. Una altra situació anecdòtica va ser l'arribada al punt on Moisès hauria separat les aigües del Mar Roig: «Hi havia un ressort turístic totalment emmurallat de color vermell que contrastav­a amb la separació de les aigües», recorda.

«La religió continua sent, més per malament que per bé, una ideologia que mou muntanyes i, a vegades, també genera moltes guerres», conclou.

 ?? Del Roser a Ciutadella. KATERINA PU Foto: Foto: ROGER GRASAS Foto: KATERINA PU ?? El fotògraf Roger Grasas, presentant el passat divendres l’exposició fotogràfic­a a la Sala Municipal
Quiosquet a la cima del mont Sinaí (Egipte).
Un dels espais de la mostra de fotografie­s de Roger Grasas.
Del Roser a Ciutadella. KATERINA PU Foto: Foto: ROGER GRASAS Foto: KATERINA PU El fotògraf Roger Grasas, presentant el passat divendres l’exposició fotogràfic­a a la Sala Municipal Quiosquet a la cima del mont Sinaí (Egipte). Un dels espais de la mostra de fotografie­s de Roger Grasas.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain