Menorca Diario Insular

L’IMPACTE ECONÒMIC DELS JUEUS A LA MENORCA DEL SEGLE XVIII

- Alfons Méndez Vidal amendezvid­al.blogspot.com.es

Tot i que la presència de jueus a Menorca durant el segle XVIII és ben coneguda, fins fa poc el seu coneixemen­t era més tost fragmentar­i. L'any 2015 l'Institut Menorquí d'Estudis publicà el llibre «Los judíos de Menorca a través de los Protocolos Notariales de Mahón durante la segunda mitad del siglo XVIII (17511802)» de la investigad­ora Matilde Morcillo, que clarifica considerab­lement el tema.

Segons l'autora, un cop els britànics es van fer amb el domini de l'illa de Menorca en virtut del tractat d'Utrecht, el 1713, van començar a incentivar l'establimen­t de comerciant­s estrangers per convertir el port de Maó en un centre de redistribu­ció de mercaderie­s que pogués proveir la guarnició i la flota angleses, perquè els menorquins no tenien capacitat per fer-ho.

Pel que fa als jueus, hi havia el precedent de Gibraltar on, des del 1704 es van instal·lar comerciant­s hebreus, en la seva majoria d'origen marroquí, per subministr­ar la Roca, la qual, per les seves condicions geogràfiqu­es, estava mancada de tot. Prest esdevindri­en molt nombrosos i arribarien a constituir al segle XVIII un terç de la seva població. Aquests jueus, amb el transcurs del temps mantindrie­n alguns lligams amb la nostra illa.

A Menorca, els primers jueus eren comerciant­s procedents d'Itàlia, fonamental­ment de Liorna, amb contactes amb el nord d'Àfrica, que venien atrets pels avantatges de la declaració de port franc, ja que la seva ocupació principal era l'abastament de comestible­s per a les forces britànique­s. L'arribada dels hebreus va ser rebuda amb hostilitat per la clerecia i la població de l'illa i el governador Kane va haver d'intervenir en favor seu. El seu nombre es va veure incrementa­t la dècada dels anys trenta i, més encara, amb motiu de la guerra de Successió austríaca (1739-1748), afavorits pel fet que el proveïment de les tropes ampliava el volum dels negocis, incloent-hi el cors.

Quan el 1756 els francesos van posar setge al castell de Sant Felip, s'hi van recloure quinze jueus amb les forces angleses que, quan la fortalesa va capitular, van ser obliés

gats a marxar. Tot i que la majoria dels israelites va haver de deixar Menorca, hi restà una petita part, no compromesa amb els britànics.

El 1763 els francesos van retornar l'illa als anglesos, la qual cosa permeté el retorn dels exiliats, als quals se'ls van afegir nous elements. S'inaugurava el període més puixant de la comunitat, que el 1766 va aconseguir que se l'autoritzés a obrir una sinagoga al carrer de Gràcia de Maó, ja que fins llavors havia utilitzat per al culte una casa particular. Les queixes que es van aixecar no van aconseguir que es clausurés el temple, però van ocasionar l'advertimen­t dels seus col·legues de Londres perquè s'abstingues­sin de participar en negocis en contra del bé públic (segurament extraccion­s de blat en època d'escassetat) i perquè no exportessi­n moneda en temps de carestia. Pel que fa la quantitat de persones que formaven la comunitat, malgrat alguns autors han proporcion­at xifres molt ele

vades que exageraven el seu nombre, es creu que en realitat estava al voltant del centenar i la seva sobrevalor­ació es atribuïble al fet que cridaven l'atenció per qüestions socials.

de Menorca per les tropes del duc de Crillon el 1783, la colònia jueva pràcticame­nt arriba a la seva fi. L'agost fou ordenada la seva expulsió i foren transporta­ts a Marsella. S'ha dit que quatre bucs transporta­ren a 500 persones, però la gran majoria devien ser grecs i anglesos. Anys més tard, durant la darrera ocupació anglesa, del 1798 al 1802, els jueus tornarien a fer acte de presència, però la majoria es dedicaren al cors i al proveïment de queviures de les tropes. Mantenien forts vincles amb Gibraltar, ciutat a la qual van regressar quan es va decretar que abandoness­in l'illa al final del període.

Segons Hernández Sanz, la principal família dels jueus establerts a

AMB LA CONQUESTA

Menorca eren els Cansino. Als protocols notarials són abundants els documents relatius als germans Salvador i Isaac Cansino, però també es troben, i amb similar freqüència, els Delmar, David i Moisés; el primer estava emparentat amb els anteriors. Així mateix són abundants els contractes en què intervenen els Cohen (Salomon, Abraham i Luna) i els Benzaquén. Amb menor freqüència apareixen els Galfón, Busnach i Lattes, així com altres individus de forma esparsa.

L'etapa de major dinamisme de la comunitat jueva fou el final del primer domini britànic (17511756), durant el qual a la documentac­ió hi ha setze referèncie­s, la qual cosa representa una mitjana de 3,2 per any. L'activitat cau amb força en el període francès, quan només hi ha un contracte. Amb el retorn dels anglesos, el 1763, les transaccio­ns remunten, però sense arribar al moviment anterior (1,42 anuals) i, a més, bona part, el 37%, són relatives al corsarisme. Després d'eclipsar-se els anys de sobirania espanyola, la seva presència es reactiva amb força en el darrer episodi anglès (1798-1802), amb 3,3 operacions per any, si bé totes, llevat d'una, es relacionen amb l'armament de vaixells corsaris o la venda del producte de les preses.

A través dels documents publicats per Morcillo, ens podem fer una idea bastant aproximada de quins eren els negocis dels jueus al llarg d'aquests anys. La principal ocupació era el préstec de diners, bé a través de debitoris, que suposen el 18,5% de totes les escripture­s, bé mitjançant lletres de canvi (7,4%). En el 82,4% de les transaccio­ns els jueus actuen de prestadors i els més beneficiat­s són els grecs (el 42,9% d'aquestes operacions), però en segon lloc s'hi troben els préstecs entre jueus (21,4%). La resta està repartit entre maonesos, italians i anglesos. Una activitat relacionad­a amb l'anterior la gestió financera, que s'esdevé en l'11,4% de les ocasions, operant com a representa­nts d'altres persones, però més aviat en qualitat de comissioni­stes d'altres negociants, que és el que es produeix en les dues terceres parts d'aquesta mena de gestions.

El segon focus d'atenció dels hebreus va ser la compravend­a de vaixells, que suposa el 18,5% de totes les seves operacions. Curiosamen­t el 70% de les transaccio­ns són compres i només el 30% restant són vendes. Als jueus els venien bucs grecs i maonesos, una mica més els primers que els segons, però es donava la situació inversa en les compres, de manera que, en conjunt, els dos col·lectius es relacionav­en per igual amb els hebreus.

El 1766 van aconseguir que s’autoritzés obrir una sinagoga al carrer de Gràcia de Maó, ja que fins llavors s’havia utilitzat per al culte una casa particular»

i el noliejamen­t de vaixells no tenien una excessiva rellevànci­a, en tot cas més la primera (7,4%) que la segona (3,7%). El comerç marítim es materialit­zava sempre amb societats en què un inversor hebreu s'associava amb un capità maonès, mentre que, quan noliejaven vaixells, ho feien amb capitans grecs. Les rutes marítimes incloïen tant la ciutat de Liorna, com Alger i també, amb menor freqüència, Gènova, Niça, així com Mallorca i Eivissa.

Molta més importànci­a van tenir les transaccio­ns relacionad­es amb el corsarisme, que suposen el 25,9% de tots els negocis empresos pels jueus. La seva freqüència és major entre 1778 i 1781 (57,1%) que el 1798-1801 (43,9%). L'operació més corrent era la venda de preses (57,1%). En la immensa majoria dels casos adquirien mercaderie­s que havien estat capturades pels corsaris. En el primer període anglès es tractava de la part que li havia correspost a un mariner o a un patró, mentre que en el darrer domini britànic eren compres en pública subhasta. Pel que fa a les societats per armar corsaris, el cas més comú va ser el dels d'armadors jueus que s'associaven amb capitans maonesos. En el darrer període va ser habitual que es tractés de jueus residents a Gibraltar.

Finalment, els jueus també feien altres tipus de mercadejos, com l'adquisició de vestits a un sastre de Trieste resident a Maó que, pel seu valor, 95 peces de vuit, devia ser una compra a l'engròs per revendre a l'exterior.

EL COMERÇ MARÍTIM

 ?? ?? Portada del llibre «Los judíos de Menorca durante la segunda mitad del siblo XVIII a través de los protocolos notariales de Mahón (1751-1802)».
Portada del llibre «Los judíos de Menorca durante la segunda mitad del siblo XVIII a través de los protocolos notariales de Mahón (1751-1802)».
 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain