Menorca Diario Insular

Quin impacte tenen els pèl·lets a Menorca?

Tot el litoral menorquí està afectat per l’arribada de pèl·lets, sobretot la zona nord de l’illa

- Carlos Salord Quetglas President Per la Mar Viva

Des del 2017 Per la Mar Viva hem estat atents a les troballes de pèl·lets a les nostres neteges i feines realitzade­s inicialmen­t en els codolars, on n'havíem detectat en alguns d'ells una presència exagerada. En el 2019 els fundadors de Goodkarma Projects van donar una xerrada en el Club Nàutic de Ciutadella i allà va ser quan ens vam conéixer i vam parlar per primer cop d'aquesta problemàti­ca. Però va ser a l'agost del 2020 quan després d'una arribada massiva de pèl·lets, milions, a la platja de Cavalleria, vam començar una intensa feina per a donar llum a aquest problema i juntament amb Goodkarma treballar per arribar a aturar els abocaments des de l'origen.

- Inicialmen­t vam fer un seguiment i documentac­ió dels pèl·lets desembarca­ts a la platja de Cavalleria des de l'agost fins el novembre de 2020 i vam veure que el servei de neteja de platges no va retirar aquella bestial quantitat de pèl·lets. Tampoc es va declarar cap estat d'emergència ni hi va haver cap reacció per part del Consell ni de l'Ajuntament des Mercadal per a intentar la retirada d'aquella invasió que va patir Cavalleria.

- Dins el 2021 vam realitzar unes vuit convocatòr­ies de recollides de pèl·lets a Cavalleria i vam calcular la quantitat de pèl·lets per metre quadrat que en alguns mostrejos va superar els 6.000 pèl·lets / m2.

- L'impacte dels pèl·lets a Menorca es podria dir que afecta a pràcticame­nt totes les platges de l'illa. Especialme­nt hem detectat acumulacio­ns molt importants a les platges de Cavalleria més de 6.000/m2, Cala Pilar fins a 1.650/m2, Son Bou 1.200/m2, Cala Tirant, Port Addaya, Sa Nitja, La Vall,… el que fa que les platges de Menorca sense tenir-ne cap culpa s'estiguin malmetent emplenant-se d'aquestes bolletes tòxiques que no són biodegrada­bles, poden perdurar centenars d'anys i així com passen els anys i en van arribant, si no es retiren es van acumulant.

- El mal de no treure els pèl·lets de determinad­es platges és que si han arribat allà és perquè no han estat retirats ni ingerits durant la travessa, el problema pot venir quan un temporal envest la platja i es torna a emportar els pèl·lets mar endins posant-los de nou en circulació i oferint-lis una nova oportunita­t perquè algun animal marí se'ls empassi…

Situació actual

Per La Mar Viva hem estat treballant des del 2020 per aconseguir treure dades i posar sobre la taula l'estat de contaminac­ió de determinad­es platges de Menorca especialme­nt Cavalleria, Son Bou i Cala Pilar on hem tret les dades de densitat per metre quadrat i per tant quantifica­t la gravetat de la situació.

Hem fet moltes netejes de pèl·lets a les platges, hem mostrat com fer-ho a altres entitats, hem treballat i fet tallers sobre els pèl·lets amb moltes escoles, hem col·laborat amb artistes com Enric Servera i Àngels Verdaguer d'Espai Rovellart, amb l'objectiu de fer ressó del problema a Menorca.

També vam redactar l'informe Pèl·lets que vam traslladar al Consell insular però sense èxit ni cap tipus de reacció immediata.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain