Menorca Diario Insular

Llinatge Riudavets

- Antoni Tudurí

Com és fàcil de deduir, aquest llinatge, diu en Francesc de Borja Moll, és una grafia aglutinada de «riu d'avets», que no és altra cosa que un riu rodejat d'avets.

És una cosa prou estranya, atès que a Menorca no hi ha rius i, tampoc, avets, que és un arbre propi de llocs alterosos, de més de 800 metres, alçada no pròpia de l'illa. Per tant, el llinatge ha de provenir de Catalunya, però sense constància de la data de l'aparició a Menorca.

Joan Ramis i Ramis a la seva obra «Varones ilustres de Menorca» diu que consta un tal Jaume Riudavets l'any 1485, data citada per Josep Mascaró Pasarius a la seva «Història de Menorca», que era «Procurador reial» i aquesta és la primera cita documentad­a.

Apareix més tard, l'any 1535, un Joanot Riudavets, que consta com a «Jurat Militar» i diputat de l'illa de Mallorca l'any 1536, «Baile general» i «Regent de la Bailia» l'any 1555, que mor a Ciutadella l'any de la «Desgràcia» (1558). La seva distribuci­ó sobre l'illa és preferentm­ent a la zona central (Alaior, Es Mercadal i Es Migjorn Gran) amb un 50% del total de 1.617 llinatges Riudavets detectats, percentatg­e tret dels registres matrimonia­ls (més de 77.000), mentre que la part de llevant (Maó, Es Castell, Sant Lluís i Sant Climent) suposen un 35% i la part de ponent

(Ciutadella i Ferreries) només arriben al 15%. Per tant, hi ha una certa desigualta­t territoria­l.

Avui citarem a dos personatge­s que duen aquest llinatge: Pere Riudavets Tudurí, marí i historiado­r i Joan Riudavets Moll, que va ser la persona de més edat del món la primera desena del segle XXI.

Joan Riudavets Moll

Neix as Migjorn Gran el dia 15 de desembre de 1889 i mor el dia 5 de març de 2004, a l'edat de 114 anys. Durant uns mesos va ser la persona de més edat del món. Casat amb Joana Jordi Sales va tenir tres filles,

Catalina, Joana i Francisca (Paca), encara entre noltros.

Son pare va ser Pere Riudavets Moll i la seva mare, Catalina Moll Mercadal, va morir de sobrepart d'ell i son pare es va tornar a casar, aquesta vegada amb Catalina Mercadal Mascaró, amb qui va tenir altres sis fills. Un aspecte a destacar és que dos germans per part de pare, van passar dels 100 anys, Pere Riudavets Mercadal en va fer 106 i Josep Riudavets Mercadal en va fer 103. Podria ser un tema d'estudi genètic d'una certa importànci­a.

Sabater d'ofici, va ser alcalde pedani des Migjorn Gran vàries vegades, especialme­nt entre 1931 i 1936 i va poder viure la constituci­ó des Migjorn Gran com a municipi independen­t des Mercadal, l'any 1989. Pel que a mi respecta, el vam nomenar Soci d'Honor de la «Asociación Electrotéc­nica Española», per el seu convencime­nt de la gran importànci­a de l'electricit­at. Quan, ja centenari, li demanaven quin era l'invent que creia més important, repetia que l'arribada de la llum as Migjorn Gran, per

L’invent que trobava més important de tots els que havia viscut era l’electricit­at, que va baratar totalment la vida del poble»

a ell molt més destacable que la ràdio, la televisió o el telèfon, a més dels automòbils. De fet, deia, va baratar de dalt a baix la vida del poble. Es comenta que va anar en bicicleta fins prop dels 100 anys.

A partir de la seva condició de ser la persona més gran d'Espanya primer i d'Europa després, ca seva va ser un lloc de pelegrinat­ge continu de visitants, fins i tot un president de l'Estat Espanyol el va visitar, amb foto i tot (el bigoti va quedar molt bé); tothom demanant les causes de la seva longevitat. Ell no li donava gens d'importànci­a i, en vàries ocasions, va dir: «Ser vell és una cosa que ve de jove». Podria citar diverses anècdotes que em va contar personalme­nt, davant d'uns pastissets i una copeta de moscatell, però seria massa llarg.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Joan Riudavets Moll conversant amb el qui subscriu aquest article.
Joan Riudavets Moll conversant amb el qui subscriu aquest article.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain