Menorca Diario Insular

Es Migjorn: Processó de l’Encontre

Una tradició viva que es va va començar a celebrar el Diumenge de Pasqua de Resurrecci­ó a principis del segle XIX

- J.P.F. Foto: Arxiu Margarita Caules

Es Migjorn Gran és una de las poblacions de Menorca que manté viva i transmet la celebració festiva de la Processó de l'Encontre amb motiu del Diumenge de Pasqua de Resurrecci­ó.

Aquesta fotografia correspon a aquest acte de la Setmana Santa migjornera de 1985. A la dreta observam a Mn. Rafel Portella Moll, que va morir el setembre de 2016 als 54 anys. Aquest prevere migjorner entrà al Seminari el setembre de 1985.

La processó de l'Encontre, segons explica el culte advocat i investigad­or Miquel Pons-Portella, es va començar a celebrar as Migjorn Gran a principis del segle XIX.

Segons Joan Pons Moll, que també ha investigat la història i evolució de la parròquia de Sant Cristòfol des Migjorn, en ocasió de la visita pastoral del 1816, ja es van inventaria­r les dues imatges que hi prenen part: la talla barroca de Crist Ressuscita­t -també conegut com el Bon Jesús de Pasqua- i la Mare de Déu de Pasqua -que és de llenya revestida de roba. En aquesta imatge, la Mare de Déu encara no duu la capa blava que es va introduir durant els anys 90.

L'Encontre té lloc a sa Plaça, on Jesús i Maria arriben per camins diferents. Jesús, acompanyat per la creu i pel celebrant, surt per la porta lateral de l'Església parroquial i fa el trajecte carrer Sant Llorençcar­rer Sant Jaume-carrer Major. Maria surt uns minuts més tard per la porta principal i va directamen­t a sa Plaça, on es troba de cara amb Jesús. Aleshores, la Banda de Música i el Cor Parroquial interprete­n el «Regina coeli», mentre els portants fan moure les imatges en senyal d'alegria. Tot seguit comença la processó. Aquesta fotografia fou presa just abans d'entrar a l'església després d'acabada la processó, mentre la Banda de Música segueix tocant. Quan tothom ha entrat a l'església, la Banda de Música i el Cor Parroquial interprete­n de nou el «Regina coeli». Tot seguit, les imatges són col·locades al presbiteri i comença la Santa Missa.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain