Menorca Diario Insular

Tortuga marina, el rescat

Un exemplar adult apareix amb una ferida a la closca a la costa d’una platja petita des Grau, a Maó

- Sonia Marquès

A una platja petita des Grau, a la zona coneguda com des Llenegall, el matrimoni format per Marga Tur i José Maria Carreras va trobar ahir, vers les nou i mitja del matí, una tortuga marina adulta, d'uns 60 centímetre­s de llarg i 50 d'ample. L'exemplar surava cap a la vorera, rodejada de meduses i empesa per la rissagada.

Preocupats per l'estat del rèptil, el matrimoni, ajudat per una cosina, Roser Tur, i amb l'ajut de veïns del voltant, després d'instruccio­ns telefòniqu­es d'urgència sobre com fer-ho per part del GOB, la van treure perquè restés damunt l'arena. I la van deixar allà, al costat de la vorera, hidratada amb l'aigua, fins a rebre assistènci­a especialit­zada. El seu estat feia pensar que estava gairebé morta, amb una important ferida a la closca.

El primer a arribar a la zona va ser l'agent de Medi Ambient de guàrdia. I poc després ho varen fer els membres del Centre de Recuperaci­ó de Fauna Silvestre de Menorca, a través del GOB, que se la van endur per a la seva assistènci­a. L'animal serà traslladat a les instal·lacions de Palma Aquarium, a Mallorca, on s'encarregar­an de tot el tractament i diagnosis.

A les instruccio­ns que dona el GOB en cas que trobem una tortuga marina, espècie en perill d'extinció, s'indica que s'ha de fer una trucada al 112 o al Centre de Recuperaci­ó de Fauna Silvestre. I esperar instruccio­ns.

Des del Centre de Recuperaci­ó de Fauna Silvestre de Menorca adverteixe­n que tot i que intentem actuar amb bona fe, a vega

des, depenent de com les manipulam, podem fer més mal que bé. Sobretot, quan estan enredades amb cordes o similars. També és important anar amb compte amb la boca, ja que podrien mossegar. Periòdicam­ent, arriben a la costa de l'Illa tortugues marines enredades o moribundes. El GOB adverteix també que si trobam una tortuga flotant, o si es deixen agafar fàcilment, açò sol ser senyal que alguna cosa no va bé. Que sigui la gent que les troba a la costa és quelcom bastant habitual. Aquí, en tenim diferents casos, el març de 2022, també as Grau, i un any anterior a Favàritx.

El Centre de Recuperaci­ó de Fauna Silvestre atén una desena de tortugues cada any, la gran majoria enredades amb cordes, xarxes de plàstic, hams o fil de pesca, que en cap cas s'han d'intentar tallar o tibar. El que aconsellen és respectar l'espai de l'animal fins que arribi l'assistènci­a. Les tortugues són un dels animals marins més afectats pels residus de plàstics que colonitzen els mars i els oceans, i que les posen en perill.

CONSELLS El Centre de Recuperaci­ó de Fauna Silvestre difon pautes sobre com actuar en cas que les trobem

 ?? Fotos: JOSEP BAGUR GOMILA ?? Acció ciutadana. Marga Tur i José Maria Carreras van descobrir la tortuga, qui ajudats per una cosina, Roser Tur, van avisar Medi Ambient i el GOB i la van posar a la vorera. El Centre de Recuperaci­ó de Fauna Silvestre i agents de Medi Ambient se la van endur poc després per a la seva assistènci­a.
Fotos: JOSEP BAGUR GOMILA Acció ciutadana. Marga Tur i José Maria Carreras van descobrir la tortuga, qui ajudats per una cosina, Roser Tur, van avisar Medi Ambient i el GOB i la van posar a la vorera. El Centre de Recuperaci­ó de Fauna Silvestre i agents de Medi Ambient se la van endur poc després per a la seva assistènci­a.
 ?? ?? L’animal rescatat, de 60 centímetre­s de llarg i 50 d’ample.
L’animal rescatat, de 60 centímetre­s de llarg i 50 d’ample.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain