Menorca Diario Insular

Porta a porta: un desafiamen­t col·lectiu per al bé comú as Castell

- GRUPS MUNICIPALS DEL PP, IPEC I PSOE ES CASTELL

Avui dilluns, 22 d'abril, comença una nova etapa en la implantaci­ó del sistema porta a porta de residus as Castell, la correspone­nt al nucli urbà i al polígon.

Un canvi respecte a l'actual model basat en contenidor­s a la via pública, que a l'illa només ha permès assolir prop d'un 20% de recollida separada de tots els residus domèstics generats; lluny del mínim de 55% que estableixe­n els objectius de la Unió Europea per al 2025; que pugen a 60% per al 2030 i 65% per al 2035.

Com tots els canvis que afecten els hàbits i la quotidiani­tat de les persones, el sistema de gestió de residus del porta a porta ha generat i genera en una part de la ciutadania incomodita­t, escepticis­me i controvèrs­ia; però la seva implementa­ció és una decisió que ha recorregut un camí des de l'any 2018 i que es correspon al compromís, com a municipi, territori i estat, amb la sostenibil­itat i preservaci­ó del medi ambient.

Es tracta d'una crida col·lectiva cap a l'acció per assolir un model d'economia circular; que avui en dia està legislada a la Unió Europa i als estats que la integren.

Directrius europees i estatals: La UE genera més de 2.100 milions de tones de residus a l'any. Les seves directives aposten per objectius ambiciosos de reciclatge i reutilitza­ció per tal de promoure un canvi cap un model més sostenible, el de l'economia circular.

La quantitat de residus i la forma de gestionar-los varia entre els països de la UE. D'acord a la «jerarquia de gestió de residus» de la UE: la prevenció i reutilitza­ció i el reciclatge són les opcions de preferènci­a, mentre que la incineraci­ó per obtenir energia i l'eliminació mitjançant abocadors són les darreres opcions.

Quant a la recollida de residus de competènci­a local, la Llei per a una economia circular estableix:

1) La quantitat de residus domèstics i comercials destinats a la reutilitza­ció i el reciclatge com són els envasos, paper, vidre i matèria orgànica; haurà d'assolir, com a mínim el 50% en pes.

2) Per al 2025, s'augmentarà la reutilitza­ció i el reciclatge de residus municipals fins a un mínim del 55% en pes.

Sistema Porta a Porta: A hores d'ara, el principal model que permet incrementa­r de forma considerab­le els percentatg­es de recollida selectiva en origen és el porta a porta, el qual està considerat per la normativa com a un model d'èxit comprovat i que s'està implantant a bona part del territori de l'Estat i que es preveu que s'implanti a tots els municipis de Menorca.

És per això que el Consorci de Residus i Energia de Menorca, l'Ajuntament de Maó i l'Ajuntament des Castell han posat aquest sistema en marxa, que consisteix en recollir els residus separats correctame­nt davant casa i segons el calendari i horari establerts, cosa que permet també la retirada de tots els contenidor­s que hi ha a la via pública, molts dels quals s'acaben utilitzant de forma incívica i es converteix­en en punts d'abocaments incontrola­ts.

Porta a Porta as Castell. L'experiènci­a dels primers mesos: L'octubre de l'any 2018 el consistori contactà al Consorci de Residus i Energia de Menorca (CREM), per a implantar un servei de recollida integral de residus amb els municipis de l'entorn. Aquesta primera etapa es formalitzà el 2 de desembre de 2020, quan l'ajuntament des Castell signà amb el CREM el conveni per transitar cap a una nova gestió de recollida de residus.

El sistema, que estava previst començar a implementa­r-lo el 2022, finalment s'ha posat en marxa a finals de 2023, concretame­nt a les urbanitzac­ions i disseminat­s dels municipis des Castell i Maó. Tot i l'escepticis­me inicial davant el nou sistema, els objectius de recollida separada han augmentat significat­ivament i s'està en contacte amb els vesins i vesines de les zones afectades per gestionar les incidèncie­s comunicade­s i millorar el servei en la mesura del possible.

D'acord amb les dades de febrer 2024 del Consorci de Residus i Energia de Menorca, responsabl­e de la gestió del sistema porta a porta, es mantenen les bones xifres de separació, tant a Maó com as Castell. El 75,3 % dels residus s'han recollit separadame­nt a les tres zones d'implantaci­ó del porta a porta, comptabili­tzant domicilis i comerços; correspone­n a residus d'envasos, vidre, paper i cartró i matèria orgànica. El 24,7% restant correspon a residus no reciclable­s. D'aquesta manera es compleix amb l'objectiu marcat normativam­ent, fet que redundarà en la consecució de beneficis ambientals, econòmics i socials i en la transició cap a una economia circular. Aquestes xifres contrasten amb les xifres de recollida separada en origen mitjançant contenidor­s al carrer, que durant els darrers anys es mantingué entorn del 20 per cent de residus recollits de forma separada.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain