Menorca Diario Insular

Una aurora boreal encén el cel nocturn de Menorca

El fenomen electromag­nètic, propi de les regions polars, es va poder veure des de l’Illa

- Antoni Vallejo Ripoll

Toni Bravo és un astrofotòg­raf menorquí amb una llarga trajectòri­a a les espatlles, però fins divendres mai no havia pogut captar amb el seu objectiu un fet tan singular com una aurora boreal, un fenomen que normalment només es pot veure des de les regions polars.

Bravo és el propietari del restaurant El Mirador de l'Arenal d'en Castell i cap a les dotze de la nit va rebre l'avís que s'estava produint un fenomen únic al cel de l'Illa. «Vaig pujar ràpidament al meu apartament i no me'n vaig anar a dormir fins a les tres de la matinada. No vaig poder treure el meu equip, però tinc una bona càmera al mòbil i augmentant l'exposició el vaig poder captar perfectame­nt», rememora. Encara emocionat per l'espectacle que va presenciar, Bravo ho descriu com «un fenomen impression­ant» i assegura que una cosa així no la tornarem a veure.

Imatges a les xarxes socials

Bravo no va ser l'únic que va poder captar l'aurora boreal des de Menorca i les xarxes socials es van omplir d'espectacul­ars imatges captades a l'Illa, en zones com Na Macaret (Es Mercadal), Ciutadella o el mateix nucli urbà d'Alaior.

L'exdelegat de l'AEMET a les Illes Balears, Agustí Jansà, explica que aquest tipus de fenòmens es poden donar moltes vegades, encara que solen passar desaperceb­uts, perquè no es produeixen amb tanta intensitat, i assenyala que l'Administra­ció Nacional Oceànica i Atmosfèric­a (NOAA) dels Estats Units ja havia advertit que es produiria una gran tempesta geomagnèti­ca.

L'última vegada que es va documentar una aurora boreal a Menorca va ser el 25 de gener de 1938, en plena Guerra Civil espanyola, quan aquest espectacul­ar fenomen va incendiar el cel de l'Illa, pervivint durant molt de temps a la memòria dels veïns de Sant Lluís, on es va poder contemplar amb gran claredat.

L’itinerari, amb sortida des de la Biblioteca, va comptar amb la veu de sis poetes i poetesses, acompanyat­s en el recorregut per la música animada de La Xaranga.

Jocs i tallers, a més de vestir profusamen­t els carrers. Avui hi ha passacarre­rs amb Sa Banda de Música. I el Vermut musical amb el Duo Blue Moon.

 ?? ??
 ?? Foto: ESTEVE SALORD LLABRÉS ?? Espectacul­ar fotografia de l’aurora boreal presa des del far de Punta Nati.
Foto: ESTEVE SALORD LLABRÉS Espectacul­ar fotografia de l’aurora boreal presa des del far de Punta Nati.
 ?? Foto: FLECHAZOS MENORCA ?? El fenomen també es va veure a Na Macaret.
Foto: FLECHAZOS MENORCA El fenomen també es va veure a Na Macaret.
 ?? ??
 ?? Fotos: GEMMA ANDREU ?? Ruta poètica.
Fotos: GEMMA ANDREU Ruta poètica.
 ?? ??
 ?? ?? «Un ram per as Migjorn Gran».
«Un ram per as Migjorn Gran».

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain