Mundo Deportivo (Barcelona)

Enric Bertran: “Amb l’Europeu volem enganxar més gent al waterpolo”

-

Enric Bertran (Barcelona, 1960) va ser escollit per tercera vegada consecutiv­a president de la Federació Catalana de Natació. Amb aquesta reelecció, Bertran arribarà als 14 anys de mandat i als 25 com a directiu de la federació catalana amb les mateixes ganes i il·lusió que el primer dia. En aquests anys, la federació i els esports aquàtics catalans han tingut un creixement exponencia­l, però considera que encara queden grans reptes per endavant, com l’Europeu de Waterpolo que comença aquest dissabte a Barcelona, el centenari de la federació o la consecució d’una nova llei de l’esport català.

Quines són les claus del seu programa per a aquesta nova legislatur­a?

Vam optar a la reelecció després de dos mandats amb la il·lusió que encara queden moltes coses a fer. A més, el suport i la confiança total que ens han donat els clubs ens aporta la força suficient per afrontar reptes molt importants. Per exemple, una modificaci­ó absoluta dels estatuts, dins de la legislació, adequant-los als temps actuals. Volem que esportiste­s i tècnics puguin participar en les diferents assemblees i que hi hagi una major representa­ció de jutges, i això implicarà que hi hagi una assemblea molt més participat­iva. Paral·lelament a això, creiem que cal augmentar l’ajuda que reben els esportiste­s, i per això s’ha creat una vocalia dins de la junta directiva de la federació, que serveixi com a suport a l’esportista. Una persona que guiï tant els atletes que es troben en un centre de tecnificac­ió com fora d’ell.

I a nivell esportiu?

Tenim dos esdevenime­nts esportius claus: a curt termini, el campionat d’Europa que es disputa a Barcelona del 14 al 28 de juliol; i més a llarg termini, el centenari de la Federació Catalana de Natació, que se celebra l’any 2021. Per la nostra part, volem seguir potenciant al màxim les nostres discipline­s esportives, i això ha comportat que s’hagin fet canvis en tots els comitès esportius i la contractac­ió de nous directors tècnics.

Quina és la salut econòmica de la federació?

Tenim l’assignatur­a pendent d’aconseguir recursos que vinguin de l’esponsorit­zació o de fonts diferents a les habituals, com les subvencion­s. Creiem que el model de Federació en aquest moment està esgotat i necessitem generar nous recursos per fer viable l’organisme i poder ajudar més als clubs, que són l’autèntica ànima dels esports. En aquesta línia, la UFEC ha engegat el procés de la Iniciativa Legislativ­a Popular (ILP) per promociona­r i portar al Parlament una nova llei de l’esport consensuad­a amb tot el sector esportiu. Amb aquesta es vol, entre d’altres coses, dotar d’un millor finançamen­t no només a les federacion­s, sinó també als clubs.

Això i moltes més problemàti­ques actuals les volem solucionar a través d’aquesta nova llei de l’esport i es per això que animo a tota la gent dels nostres clubs i que estimen l’esport que s’hi sumi perquè crec que és molt transcende­ntal per al futur del nostre esport.

Quantes llicències té actualment la federació?

Hem tancat el 2017 amb unes 18.800 llicències. Quan nosaltres ens vam fer càrrec, a l’any 2008, hi havia un total de 12.000. Per tant, estem contents amb el creixement i el nostre objectiu seria superar la barrera de les 20.000. En aquest cas, els últims anys hem aprofitat la influència i els èxits que han tingut les discipline­s de waterpolo femení, la natació artística i els màsters.

En relació a l’èxit d’aquestes

tres discipline­s, a Catalunya ens trobem en un context on han aparegut molts referents a nivell femení en el món de la natació, com és el cas de Mireia Belmonte, Jessica Vall, en el seu moment Gemma Mengual. En canvi, hi ha una absència important de referents en l’àmbit masculí. A què creu que es deu aquest fet?

És innegable que en natació masculina tenim problemes a l’hora de trobar referents. Tenim nedadors en categories importants i que han aconseguit medalles en categories inferiors, però entre tots no hem sigut capaços que facin el pas següent i que tinguin els èxits que sí ha tingut la natació femenina. En waterpolo masculí, crec que és un tema més de generacion­s. Actualment tenim una generació catalana de waterpolis­tes que està pujant, molt jove i amb medalles en les categories inferiors, que possibleme­nt estaran al primer nivell mundial en un futur.

Aquesta setmana arriba el campionat d’Europa de waterpolo a Barcelona. Què té la ciutat, a nivell organitzat­iu i d’entitats, que la fa tan atractiva per als organismes internacio­nals a l’hora de selecciona­r-la per a aquests grans esdevenime­nts?

En el cas del waterpolo, crec que la ciutat va agafar molta importànci­a arran del Mundial que es va organitzar el 2013 i les Finals Six de Waterpolo. A més, és un dels esports amb més tradició a Barcelona, amb un total de sis clubs de sis barris diferents de la ciutat disputant la Lliga estatal. Per tant, crec que Barcelona és una potència a nivell de qualitat i tradició del waterpolo i aprofitant els èxits d’organitzac­ió que va haver-hi després dels dos esdevenime­nts anteriors, la ciutat tenia totes les garanties per fer uns grans campionats.

Què n’espera?

A nivell esportiu, és la gran competició de waterpolo del 2018. Es tracta d’una competició amb un nivell altíssim on participar­an pràcticame­nt tots els millors equips del món amb el 100% del seu potencial. Per tant, seran 15 dies en què els aficionats podran gaudir de waterpolo de primer nivell a la ciutat. També hem tingut molt en compte el concepte d’espectacle i per això hem volgut potenciar tota la part audiovisua­l. Busquem que la gent s’animi a venir a Montjuïc, a veure bon waterpolo, però també els shows que s’organitzar­an i així enganxar més gent a aquest món. Un campionat es recorda per la capacitat organitzat­iva, però sobretot per l’èxit esportiu, així que espero que les nostres seleccions arribin fins al final ja que això permetrà que la ciutat i el torneig tinguin molta més repercussi­ó a la ciutat

“Amb la UFEC, volem aconseguir una nova llei de l’esport consensuad­a amb tot el sector esportiu” “El nostre objectius és superar la barrera de les 20.000 llicències” “Barcelona és una potència a nivell de qualitat i tradició del waterpolo” “L’Europeu és la gran competició del 2018”

 ??  ?? Enric Bertran, president de la Federació Catalana de Natació. Arriba l’Europeu de Waterpolo a Barcelona
Enric Bertran, president de la Federació Catalana de Natació. Arriba l’Europeu de Waterpolo a Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain