Mundo Deportivo (Barcelona)

La força de l’halterofíl­ia catalana

-

Durant els últims anys s’ha estès a nivell popular el tòpic que fer entrenamen­t de força a edats primerenqu­es era perjudicia­l per al creixement del nens, i per tant no se’ls podia permetre practicar aquest tipus d’esports. Res més lluny de la realitat. Un exemple n’és l’halterofíl­ia. Aquest esport olímpic té dues modalitats: arrencada, en què el pes s’aixeca directamen­t des de terra i d’un sol cop; i dos temps, que és un aixecament en què la barra para primer a la zona de la clavícula, i després s’acaba d’aixecar per sobre del cap.

Òscar Gómez, després d’una vida lligada a aquest esport, primer com a atleta i actualment com a entrenador al CAR de Sant Cugat, afirma rotundamen­t que “no és que sigui perjudicia­l contra el nens, sinó que és tot el contrari. Fer esport amb peses no enforteix només els músculs sinó també els ossos. Els nens que practiquen halterofíl­ia creixen el que han de créixer”.

La Federació Catalana d’Halterofíl­ia està potenciant molt la base i la pràctica a partir d’edats molt joves, amb la creació d’una lligueta sub13, única a tot l’Estat, on es valora la tècnica i les qualitats físiques bàsiques (llançar, córrer, saltar) perquè els joves comencin a fixar-se en aquest esport. Unes mesures que estan començat a donar els seus fruits: “L’halterofíl­ia catalana es troba en un moment dolç. Recentment vam participar al campionat d’Espanya júnior on vam treure els millor resultats de la història de l’halterofíl­ia catalana. Vam aconseguir un total de 35 medalles i vam quedar com a millor federació autonòmica en les categories masculina i femenina”, comenta Gómez. A més, precisa que, gràcies a l’efecte ‘Lidia Valentín’, s’ha produït un fort creixement a nivell femení en els últims anys, amb més llicències d’esportiste­s de menys de 17 anys noies que nois a Catalunya, però que tot i això és un esport molt igualitari entre els dos sexes.

Set catalans a l’Europeu sub17

Aquest anàlisi s’exemplific­a perfectame­nt amb la convocatòr­ia de la selecció espanyola per a l’Europeu sub17 que es disputarà entre el 22 i el 29 de juliol a Lignano Sabbiadoro (Itàlia). Dels 16 atletes que formen la convocatòr­ia, set són catalans: Lorena Benítez, Xènia Caballero, Karla Sánchez, Berta Pratdesaba, David López, Biel Martín i Kilian Gallart. A més, cal destacar que molts d’aquests atletes són sub15 però actuaran al sub17 per la marca que han aconseguit durant la temporada.

Joves que van arribar al món de l’halterofíl­ia per casualitat, com és el cas de la Karla Sánchez (CH Molins de Rei), actual campiona d’Espanya sub17: “A la meva mare li van regalar unes invitacion­s per provar aquest esport, vaig acompanyar-la, i em van donar l’oportunita­t de provar-ho. A partir d’aquell moment, mai no he deixat de practicar-lo”; o després de fixar-se en els grans profession­als, com el Biel Martín, campió d’Espanya sub17 amb la segona millor marca de tot el campionat nacional, i que vol seguir els passos del seu referent, el georgià Lasha Talakhadze, que té el rècord mundial de rampa i dos temps.

Ara, l’halterofíl­ia s’ha convertit en una part indispensa­ble de la seva vida. “L’halterofíl­ia és la meva passió. Quan vinc a entrenar puc desconnect­ar de tot i dedicar-me exclusivam­ent a l’esport que gaudeixo”, explica la Lorena Benítez (Club de Peses Terrassa) que, amb només 13 anys, ja és campiona d’Espanya sub17 aconseguin­t la tercera millor marca de totes les categories de pes del campionat.

A l’Europeu, buscaran sobretot “passar-s’ho bé, gaudir de l’experiènci­a i aprendre. Amb això, els resultats vindran sols”, aclareix Kilian Gallart, tercer classifica­t en el Campionat d’Espanya sub17.

És inqüestion­able la tasca que estan realitzant els diferents representa­nts de l’halterofíl­ia catalana a nivell base. No només a nivell de resultats, sinó que estan obrint als joves un esport pràcticame­nt desconegut al territori i l’estan convertint en la passió de molts. I això segurament comportarà, en un futur, la normalitza­ció dels entrenamen­ts de força entre els nens i nenes i l’eradicació de diferents tòpics estesos entre la societat

 ?? FOTO: UFEC ?? Karla Sánchez preparant l’Europeu al CAR de Sant Cugat
FOTO: UFEC Karla Sánchez preparant l’Europeu al CAR de Sant Cugat

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain