Mundo Deportivo (Barcelona)

L'esport (adaptat) ens fa iguals

La inclusió esportiva, explicada per les federacion­s

-

ESPORT ADAPTAT

10 esportiste­s catalans van tornar dels últims Jocs Paralímpic­s de Rio amb una (o més) medalles. Núria Marquès, Elena Congost, Sarai Gascón, Miguel Luque o Ignasi Àvila i Joan Font són esportiste­s d’elit que excel∙leixen en les competicio­ns internacio­nals més rellevants. Ells són la part visible d’una realitat que, afortunada­ment, cada cop està més integrada en la nostra societat: l’esport adaptat.

Però més enllà dels èxits esportius, com és aquesta pràctica a casa nostra? Les federacion­s d’esport adaptat catalanes (per a discapacit­ats físics, paralítics cerebrals, cecs, sords i discapacit­ats intel∙lectual) agrupen prop de 6 mil llicències esportives, en 20 modalitats i nens i nenes des 5-6 anys fins a majors de 75 anys.

La inclusió com a forma d’iniciació

La iniciació és clau per a les federacion­s. “Fa anys que captem, a través del programa Hospisport, la gent que té o adquireix una discapacit­at als hospitals perquè s’iniciï en la pràctica esportiva”, explica Josep Giménez, president de la Federació de Discapacit­ats Físics. També “adaptem les normes perquè gent amb discapacit­at pugui jugar amb la resta de companys i companyes”, detalla Giménez. La federació de cecs acaba de posar en marxa una campanya adreçada a nens i nenes de 6 anys, ‘Vine amb el teu cosí o germà i aprèn l’esport’, perquè “hi ha pocs menuts amb deficiènci­a visual, i intentem que l’agrupament familiar en faciliti l’aprenentat­ge”, detalla Manel Eiximeno, president de l’entitat.

“En la iniciació treballem força la inclusió, sobretot entre les diferents discapacit­ats”, afegeix Carles Muñoz, president de paralítics cerebrals. Des de la federació, “voldríem treballar més amb les altres federacion­s”, explica Benet Muñoz, president de la federació de sords, però “és difícil conjuntarn­os perquè no tenim una discapacit­at física”, afegeix.

En el goalball, “el nostre esport”, especifica Eiximeno, la federació fa un treball d’inclusió a les escoles amb deficients visuals. “Fem una demostraci­ó de com és el joc i desenvolup­em un campionat inclusiu anual entre 16 escoles”, explica.

Tots al podi

A la federació ACELL creuen en la competició justa, equilibrad­a i digna; en la “competició entre iguals”, explica Marina Gómez, la presidenta de l’entitat. Una igualtat que no ve definida per la classifica­ció de la discapacit­at o el diagnòstic, sinó per les capacitats de cadascú. Així que tothom té medalla (or, plata, bronze i participac­ió), perquè tothom aconseguei­x la seva fita d’acord a les seves capacitats, “tothom puja al podi”, detalla.

El difícil pas a l’elit

D’altra banda, els dirigents destaquen la tasca que duen a terme, pel que fa a promoció i rendiment, que ha d’assegurar-nos el relleu generacion­al en l’alta competició. Venim, com hem explicat al principi, de resultats espectacul­ars en les últimes cites internacio­nals, però arribar a l’elit és molt costós. Precisamen­t, l’esport adaptat és un dels programes finalistes que rebrà finançamen­t del Fons per al foment de l’Esport en la ILP presentada per les federacion­s i la UFEC. “Si ja és complicat en condicions normals, per als discapacit­ats, l’esportista i el seu entorn, encara ho és més”, proclama Eiximeno. “Hem de procurar ajudar-los”, afirma.

Beneficis

Tothom hi està d’acord. Els avantatges de fer esport es multipliqu­en per a les persones amb discapacit­at. “Es un vida nova”, afirma Carles Muñoz. Hi ha casos, fins i tot, on “la pràctica d’esport d’una manera mínimament seriosa els ha disminuït la seva discapacit­at”, detalla. Per als cecs, sortir del paraigua protector de la família per anar a competir els dona un “plus d’autonomia personal que els facilita molt el seu dia a dia, i la seva vida adulta”, explica Eiximeno, que, al cap i a la fi, “és l’objectiu últim que tenim”. “Nosaltres sempre hem sigut un grup molt tancat”, detalla Benet Muñoz, però la “sociabilit­zació aconseguid­a fent partits entre persones sordes i oïdores ha estat clau per anar obrint camins”. I és que “l’esport ens fa iguals”, conclou Marina Gómez

6 mil llicències esportives, en 20 modalitats i nens i nenes des de 5-6 anys fins a majors de 75 anys

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain