Mundo Deportivo (Barcelona)

Esports de gel a Puigcerdà: entre la tradició i la reivindica­ció

-

n Pràcticame­nt tot l’any, la pista de gel de Puigcerdà és un formiguer. Esportiste­s, tècnics, empleats de clubs i pares i mares s’hi passegen, amunt i avall, en un dels pulmons esportius de la ciutat. Cada dia representa un trencaclos­ques d’horaris que permet donar cabuda, amb moltes limitacion­s, als tres esports que s’hi practiquen: hoquei gel, patinatge artístic i cúrling.

Club Gel Puigcerdà

La clau de l’èxit radica en la perfecta comunió de l’equip amb la població, que es manté inalterabl­e des del 1958, en què el club impulsa l’hoquei sobre gel al territori i que, actualment, compta amb 290 socis, i pujant.

Amb una escola d’iniciació i un seguit de categories que arriben fins als equips sènior masculí i femení, el club mira a mitjà i llarg termini amb confiança i la prudència que transmet la situació actual.

Les circumstàn­cies econòmique­s són la clau de volta que determina el present i futur d’aquest esport i, en aquest sentit, una hipotètica victòria de la candidatur­a olímpica Pirineus – Barcelona seria una vàlvula d’oxigen.

A l’espera de l’oportunita­t olímpica, el club treballa fort per obtenir els èxits esportius que fa massa temps que es fan de pregar.

Aquesta temporada, l’equip va acabar en quarta posició a la Lliga després d’uns mesos de joc irregular i es va classifica­r així per als Play-offs, on va arribar a la final després d’eliminar el Barça, campió de la fase regular.

A més, el club va estrenar aquesta temporada l’equip sènior femení, format per una base de jugadores joves que van aconseguir finalitzar l’any del debut a la Lliga Nacional en tercera posició.

Club Esportiu Patinatge Artístic Puigcerdà

Dels tres, el CEPAP és el nascut més recentment, el 2013, resultat de la desaparici­ó d’un club anterior. Tot i la seva curta trajectòri­a, només cal donar un cop d’ull a les competicio­ns de referència del calendari català i estatal de patinatge artístic sobre gel per constatar que el club ha aconseguit forjar grans patinadors en les principals categories de formació.

Dedicat exclusivam­ent al patinatge artístic, des del club ceretà s’és conscient del suport limitat i insuficien­t que rep el seu esport, per desgràcia minoritari al nostre territori.

Amb 30 patinadors de secció i 40 més d’escola, el CEPAP també està present en competicio­ns internacio­nals gràcies a joves esportiste­s de talent com Anna Bertrán i Laia Bertrán, Mariona Carpio, Èric Alís i, més anteriorme­nt, Maëva Gallarda, amb participac­ions en el circuit ISU Júnior Grand Prix.

Els darrers anys, lluita per posicions d’honor davant d’un ventall d’altres potents clubs, procedents de diferents punts de l’Estat. Entre els més forts destaquen La Nevera, Valdemoro Ice Team, Sport Hielo i Club Hielo Boadilla, tots ells de Madrid; Txuri-Berri i

Anoeta Izotz, del País Basc; Club Hielo Huarte, de Navarra; Club Hielo Granada, d’Andalusia; Club Hielo Jaca, d’Aragó; així com Andorra Club Gel i FC Barcelona.

Club Poliesport­iu Puigcerdà

En el trencaclos­ques d’horaris i activitats que acull la pista de gel de la capital ceretana, de forma incessant i gairebé sense descans els 365 dies de l’any, també s’hi inclou el cúrling. Un esport d’orígens remots, ja que el primer senyal que avisava de la seva existència data del 1511 en un aiguamoll de Dunblane (Escòcia), i que la FCEH va incorporar el 1999.

Amb més d’una desena de seccions, el Club Poliesport­iu Puigcerdà, fundat el 1977, és un club multidisci­plinari que permet als seus socis practicar una gran varietat d’esports. I des del 2003, també inclou el cúrling en la seva oferta. Aproximada­ment una vintena d’apassionat­s a aquest esport hi formen part, en un equip que competeix en l’àmbit català i estatal.

Anualment, l’equip organitza el Trofeu Internacio­nal Vila de Puigcerdà, que ja va per la 15a edició, i junt amb la FCEH celebren la Lliga Catalana de Cúrling, que proclama els millors equips del territori

H

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain