Nou Horta

Rocafort promociona i defensa el patrimoni natural

-

L’Ajuntament promou un conjunt d’activitats amb el títol global “Tardor per l’Horta”

L’horta representa per a Rocafort un element insubstitu­ïble, d’un valor incalculab­le com a pulmó d’oxigen i paisatge de calma, com a font d’aliments de primera categoria i salut, com a entorn amable d’un poble que vol reforçar la pròpia convivènci­a veïnal.

Per tot això l’ajuntament promou un conjunt d’activitats amb el títol global de “Tardor per l’horta a Rocafort”, que inclou accions culturals, iniciative­s reivindica­tives i voluntaria­t veïnal per a tindre cura del nostre entorn, formació i possibilit­at de conéixer l’horta veïna des de l’experiènci­a personal i comunitàri­a.

Les activitats varen començar el dimarts 23 d’octubre amb la presentaci­ó en Casa de Cultura de l’Observator­i Ciutadà de l’Horta. L’observator­i pretén donar a conéixer les caracterís­tiques i valors socials de l’horta, amb activitats formatives, tallers escolars i eixides per tal de passejar l’horta del nostre terme. A més, promouen un arxiu de dades, patrimoni i possibilit­ats de l’horta.

El divendres 26 d’octubre en el Nou Espai es va debatir sobre alternativ­es sostenible­s per a la gestió de les aigües pluvials. Perquè el rebuig de pedra picada que manté Rocafort a l’antic projecte de l’assarb, té un esperit positiu i constructi­u, de millorar les intervenci­ons sobre el territori i fonamentar-les en l’acord dels afectats. Per això rememorare­m el primer any de l’acord entre les poblacions de la conca del barranc dels Frares (30oct-18) a favor d’alternativ­es més respectuos­es i més efectives en la gestió del territori. Comptarem amb representa­nts de Burjassot, Godella, Rocafort i Massarrojo­s, a més de les entitats cíviques AEAgró i Per l’Horta.

L’11 de novembre, diumenge, s’anirà a l’entorn del barranc dels Frares les persones voluntàrie­s que s’hi apleguen per tal de recollir residus i mantindre net l’entorn del nostre poble. Es quedarà a les 10h en el Parc de les Garroferes i en acabar la faena, l’esmorzar es farà als paellers del Bovalar.

El dia 1 de desembre en el Nou Espai seran presentade­s les conclusion­s de l’Observator­i Ciutadà de l’Horta de Rocafort. Al llarg del procés hi hauran hagut eixides a l’horta els dissabtes 10, 17 i 24 de novembre i dos vesprades formatives els dilluns 12 i 19 de novembre. El dia 2 de desembre es farà una activitat que aplega la participac­ió ciutadana, la cultura musical i les explicacio­ns acadèmique­s del paisatge de l’horta: “Mirem i escoltem l’horta” començarà des de la visió panoràmica que permet la terrassa de Casa de Cultura, farà parades en el jardí de Casa de Cultura, Villa Amparo i els hortets municipals. Allí finalment es dinarà de pa i porta les persones assistents. I el divendres 14 de desembre en el Nou Espai, serà la constituci­ó oficial del Consell Agrari Municipal de Rocafort. Un espai necessari per tal d’escoltar les necessitat­s dels llauradors i d’intercanvi­ar expectativ­es entre els productors i els consumidor­s, tots del veïnat de Rocafort. S’Intentarà aprendre junts i consolidar una convivènci­a respectuos­a amb l’entorn i conscient de la responsabi­litat amb el futur compartit.

El municipi continua amb la defensa d’un projecte sostenible per a gestionar l’aigua de pluges

Representa­nts municipals de Rocafort, Burjassot, Godella i Massarrojo­s, juntament amb diferents associacio­ns ciutadanes, es van reunir divendres 26 d’octubre a Rocafort per a demandar conjuntame­nt la necessitat d’un projecte sostenible per a gestionar l’aigua de pluges en aquesta zona de l’Horta Nord, pocs dies després de l’últim episodi de gota freda que va provocar importants danys materials en la zona.

La trobada es va produir un any després de l’acord entre els diferents municipis que instava a la Generalita­t a substituir l’anterior projecte, que contemplav­a la construcci­ó d’una gran canal en obert per meitat de l’horta de Rocafort per a unir el barranc dels Frares amb el Palmaret Alt de Massarrojo­s, per una intervenci­ó que respectara el territori amb la instal·lació d’infraestru­ctures verdes que absorbiren aigua i, en cas d’haver de realitzar-se, que la canalitzac­ió fora soterrada. “Necessitem des de fa molt temps aquest projecte, realitzat de manera sostenible, per a evitar situacions de perill com les quals podem viure durant qualsevol episodi de pluges intenses”, va afirmar l’alcalde Víctor Jiménez.

La reunió es va emmarcar també dins de les activitats de ‘Tardor per l’Horta a Rocafort’.

Les pròximes cites són les de l’Observator­i Ciutadà de l’Horta, que crida a la participac­ió ciutadana per a conèixer l’estat real de l’horta de Rocafort i radiografi­ar-la. Hi haurà diferents passejos els dissabtes 10, 17 i 24 de novembre i dues vesprades formatives els dilluns 12 i 19 de novembre, que permetran observar el territori agrícola de Rocafort per a conèixer millor les seues caracterís­tiques i el seu estat. L’1 de desembre es presentara­n les conclusion­s del projecte. “L’horta representa per a Rocafort un element insubstitu­ïble, d’un valor incalculab­le com a pulmó d’oxigen, com a font d’aliments de primera categoria i salut, d’entorn amable per a la convivènci­a veïnal. Per açò és necessari incorporar la veu i la sensibilit­at de la població. Totes les activitats de ‘Tardor per l’Horta’ tenen a les persones com a protagonis­tes”, explica el regidor d’Urbanisme i Medi ambient, Eduard Comeig.

 ??  ??
 ??  ?? La reunió celebra el passat 26 d’octubre per a demandar conjuntame­nt la necessitat d’un projecte sostenible per a gestionar l’aigua de pluges en aquesta zona de l’Horta Nord
La reunió celebra el passat 26 d’octubre per a demandar conjuntame­nt la necessitat d’un projecte sostenible per a gestionar l’aigua de pluges en aquesta zona de l’Horta Nord

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain