Nou Horta

Sotil i Carmesina són els gegants d’Alaquàs

-

Sotil i Carmesina són els gegants d’Alaquàs i van ser presentats oficialmen­t als veïns i veïnes del municipi el passat 28 d’octubre al Castell d’Alaquàs. Aquesta iniciativa, la de l’elaboració dels personatge­s, s’afegeix al nodrit programa de propostes i activitats dutes a terme amb motiu de la celebració del centenari de la protecció del Castell d’Alaquàs. Carmesina és un personatge de l’obra de Tirant lo Blanc i representa als criats. És la donzella del senyoriu d’Alaquàs quan estava en mans dels Vilaragut, al segle XV. Família que tenia una residència en l’emplaçamen­t on un segle després els Aguilar van construir el Castell. Sotil representa a la població musulmana, important a Alaquàs fins als inicis del segle XVII. És un alfaquí que es dedicava a treballar la seda i que va residir en la població en el segle XVI.

Prèvia a la presentaci­ó oficial, va ser al claustre del Castell d’Alaquàs on es va dur a terme el muntatge dels gegants de la mà de l’equip d’artesans encarregat del projecte. Un disseny realitzat per l’artista Isaías Escudero. Els gegants tenen 4,20 metres d’alçària i han sigut elaborats mitjançant el procedimen­t tradiciona­l: modelatge en fang, motle d’escaiola i posterior cobertura en fibra de vidre, un material resistent i lleuger. Respecte a la indumentàr­ia, Carmesina porta camisa, faldilla de brocat, arracades, collaret i un mocador que li cobreix part del cabell, com era norma en l’època. Per la seua banda, Sotil porta una túnica sense mànigues, camisa i mocador en el cap.

Els nostres Gegants són persones que han viscut a Alaquàs al llarg del temps; persones anònimes “sense història”. És el moment de retornar-los el protagonis­me que es mereixen.

 ??  ??

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain