Nou Horta

Les Falleres Majors d’Alaquàs esperen les seues falles més especials

- MATILDE CAVA

La Fallera Major d’Alaquàs, Sara Morcillo Torralba, té 25 anys i estudia 3r d’infermeria en la Universita­t Catòlica de València. Li agrada estar i gaudir dels seus amics, anar a prendre alguna cosa i viatjar. La Fallera Major Infantil, Judith Díaz Gomáriz, té 13 anys i estudia 2n d’ESO a l’institut Clara Campoamor i la seua afició és la defensa personal.

Des de quan eres fallera? Sara:

Fa 25 anys que pertany com a fallera a la meua comissió. Vinc d’una família molt fallera, ja que mon pare és un dels fundadors de la meua comissió i ma mare i la meua germana han viscut les falles molt de prop.

Judith: Des del primer moment que vaig nàixer, a la meua falla ja m’estaven apuntant.

Què va ser en el primer que pensares quan et varen proclamar com a fallera major del teu poble? Sara:

Bé, la veritat que l’any 2008 vaig tindre el privilegi de representa­r a Alaquàs com a Fallera Major Infantil i molts dels actes, el sacrifici i tindre l’agenda plena no em venia de nou. Aquest any no vaig haver de passar cap elecció, ja que vaig ser l’única que es presentava, quant vaig rebre la cridà de Juli, presidenta de Junta Local comunicant-me que ocuparia eixe lloc, vaig sentir molta felicitat i orgull estava aconseguin­t el màxim càrrec representa­tiu que una dona valenciana i fallera podria aconseguir.

Judith: Molta il·lusió, emoció, alegria i que em quedava tot un any al davant per a representa­r a Alaquàs i esperava deixar-lo a l’altura que es mereix.

Què és per a tu ser Fallera Major del teu poble?

Sara:

Per a una fallera suposa arribar al màxim que es pot aspirar, representa­r al teu poble és un orgull. Crec que tot el món està encantat de viure esta festa i, si sents les falles, que millor recompensa que dedicar-te a elles tot l’any.

Judith: És un orgull i un privilegi representa­r al meu poble, ja que ets la màxima representa­nt de tots els xiquets i xiquetes del poble.

Què element de les falles vos representa?

Sara:

Les falles són un conjunt únic d’art, música, pirotècnia, història, tradició, indumentàr­ia... És una festa de la qual em sent profundame­nt orgullosa. M’agraden tots i cada un dels components que forma aquesta festa, encara que la meua part preferida és la indumentàr­ia per la diversitat de possibilit­ats que hui en dia ens permet i que són l’essència de la festa.

Judith: La indumentàr­ia i la banda, perquè la nostra indumentàr­ia és tan rica i té molta història i sense la banda no hauria viscut tants moments.

Quins són els actes que més t’agraden o t’emocionen de les Falles? Sara:

És difícil quedar-me amb un perquè tots són especials i tenen la seua màgia. Encara que un d’ells ja ha passat com va ser l’exaltació, el moment que ja et veus amb la banda que tant has desitjat, intentes gaudir al màxim. La crida em fa molta il·lusió, vull que tots se senten ven representa­ts a més que tinc l’oportunita­t de dirigir-me a tots els fallers. És un moment màgic i únic que no tornarà a repetir-se.

Judith: M’agraden tots i en tots m’ho passe molt bé, però si haguera de destacar alguns, serien la presentaci­ó, la Crida i el lliurament de premis.

Tens algú referent en el món faller? Sara:

La veritat que encara que he sabut cada any qui representa­va a València, només les vaig seguint més de prop des de Carmen Sancho l’any 2014 per la seua naturalita­t, és una fallera de tradició, destacà per la seua valia com a fallera, per la seua forma d’expressar-se i defendre la festa i sobretot Marina Civera l’any 2019 ha fet una representa­ció digna d’una fallera de cap a peus.

Judith: Com a infantils, sempre m’ha agradat Sofia Soler i de majors Carmen Sancho. De la meua família seria la meua mare, ja que és ella la que em va ensenyar a voler la nostra festa com ella també la vol.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain