Nou Horta

Yaiza i Maria ens conten les seues experiènci­es com a Falleres Majors de Paterna

- Matilde Cava

Yaiza Villalón Gómez és la Fallera Major del municipi. Té 30 anys. És diplomada en Turisme i Grau Superior d’imatge personal. Treballa com administra­tiva esportiva en l’Sporting Club de Tenis de València. Les seues aficions són el cinema, llegir, viatjar amb amics, ballar i, per descomptat, les falles.

Maria Gimeno Garcia és la Fallera Major Infantil. Té 11 anys i estudia 6é de primària. Les seues aficions són llegir, pintar i escoltar música. Des de quan eres fallera? Yaiza: Sóc fallera des que vaig nàixer, de la falla Campament de Paterna.

Maria: Des que vaig nàixer.

Què va ser en el primer que pensares quan et varen proclamar com a fallera major del teu poble?

Yaiza: En el moment que vaig escoltar el meu nom, no em podia creure, vaig veure a tota la meua comissió cridant i botant feliços per mi, i va ser una sensació tan emocionant que no es pot explicar. Intentava ser conscient del que suposava i que començava l’any més important i màgic de la meua vida fallera.

Maria: Que s’ha complit un somni.

Què és per a tu ser Fallera Major del teu poble?

Yaiza: És un somni complit. Sóc fallera de naixement i és la meua forma de vida. I que este any, tinga el gran privilegi de representa­r al col·lectiu faller de Paterna, m’ompli d’orgull i em fa molt feliç. Estic vivint intensamen­t tots i cadascun dels actes, i amb moltes ganes que arribe la setmana fallera, perquè este any serà màgica.

Maria: Representa­r a tots els xiquets i xiquetes del meu poble. Què element de les falles vos representa? Yaiza: Pense que el foc és l’element més important que defineix aquesta festa, perquè sense ell, no seria el mateix. Maria: La pólvora i el foc.

Quins són els actes que més t’agraden o t’emocionen de les

falles?

Yaiza: el dia de l’Elecció, la presentaci­ó i el dia de la Crida, que era el moment que portava tota la meua vida esperant i va ser inoblidabl­e. Encara que tots tenen alguna cosa especial, i de segur, l’ofrena em deixarà també sense paraules.

Maria: La presentaci­ó, la Crida i l’ofrena.

Tens algú referent en el món faller?

Yaiza: He tingut la sort de conéixer a Alícia Moreno, Fallera Major de València 2016.Si ja la tenia com un gran referent com a fallera major, aquest any, sent la meua indumentar­ista, m’ha demostrat la seua proximitat, confiança i il·lusió per esta festa, donant-me consells i estant sempre que feia falta. Però especialme­nt, el meu referent faller sempre ha sigut la meua germana Patri. Va ser Fallera Major de Paterna també l’any 2009 i sempre he volgut seguir els seus passos.

Maria: Les meues cosines que són les que em porten a la meua falla des de xicoteta.

 ??  ??

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain