Nou Horta

Silla gaudeix de les Falles 2020

- Matilde Cava

La Fallera Major del municipi, Mónica Rubio Monfort, té 23 anys i és auxiliar d’infermeria. Li agrada ballar, veure series o pel·lícules i escoltar i ajudar els altres. La Fallera Major Infantil, Àgueda Oltra Bou, té 11 anys i estudia 6è de primària en el CEIP Reis Catòlics del municipi. A més de les falles, el que més li agrada és patinar i va al teatre a l’EME. També llegeix i inventa poemes. Des de quan eres fallera? Mónica: Des que vaig nàixer. Àgueda: Sóc fallera des de l’any 2010. Tenia any i mig en la meua primera presentaci­ó.

Què va ser el primer que pensares quan et varen proclamar com a fallera major del teu poble?

Mónica: Estava molt il·lusionada de tindre la sort de compartir un altre any en Àgueda que va ser fallera major infantil amb mi en 2018 i també compartir-lo amb la meua cort que també havíem compartit any al 2018.

Àgueda: El dia que em varen telefonar va ser tota una sorpresa, jo no sabia quin dia anava a ser l’elecció i no esperava la Crida així que va ser molt emocionant.

Em va fer molta il·lusió i damunt Mónica anava a ser la meua Fallera Major, (ja compartire­m regnat en 2018 en la nostra comissió, la Falla Reis Catòlics de Silla) i a més Ariadna formaria part de la meua Cort d’Honor. Em costà molt de dormir eixe dia...

Què és per a tu ser Fallera Major del teu poble?

Mónica: És una responsabi­litat molt gran, una agenda prou estreta però unes experiènci­es molt boniques i que sols vius una vegada en la vida.

Àgueda: Per a mi significa representa­r les falles de Silla allà on anem. És una gran responsabi­litat.

Què element de les falles vos representa?

Mónica: Crec que cada element forma part de les falles i sense algun d’ells no estarien completes així que crec que cadascun d’ells en representa.

Àgueda: A mi el que primer que em ve al cap quan escolte la paraula falla, és el vestit de valenciana. M’encanta vestir-me i lluir la indumentàr­ia valenciana, és preciosa. Ma mare diu que quan estic totalment vestida em canvia la cara. I és que per moltes voltes que ho faça, sempre em pose un poc nervioseta a l’hora de vestir-me i només em passen els nervis quan veig que ja estic a punt.

Quins són els actes que més t’agraden o t’emocionen de les falles?

Mónica: Sinceramen­t no tinc uns actes elegits en especial, perquè crec que cada acte té la seua essència i és únic i s’ha de viure’ls i gaudir-los de la mateixa manera com si foren únics, i esprémer al màxim les emocions i sentiments que et trasmeten.

Àgueda: Sigues o no representa­nt, per a mi, l’acte més emocionant sempre és el dia de la Presentaci­ó, si damunt eres la Fallera Major, imaginat! És un acte on sents de veres que comença tot.

Tens algú referent en el mon faller?

Mónica: El meu referent a tema personal sens dubte seria la meua família que m’ha inculcat l’amor per les falles des de ben menuda, a escriure versos, formar part de la directiva, etc. Però a tema social sempre hi ha algunes falleres majors de València que es queden a la meua ment i intente agafar consells d’elles durant el seu regnat.

Àgueda: Els meus iaios han sigut molts anys fallers, fins i tot fundaren amb un grup d’amics una falla en el poble on estiuegen i passen molts cap de setmana.

La meua iaia fou Fallera Major dos anys i el meu oncle President Infantil.

Ma mare també ha sigut molts anys fallera, però això de ser representa­nt no li agrada, per això ja estic jo!

 ??  ??

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain