Nou Horta

Sedaví conta els dies per a les Falles

- Matilde Cava

Des de quan eres fallera?

Alicia: Sóc Fallera des que vaig nàixer. La meua mare em portava a tots els actes i esdevenime­nts fallers i és la que m’ha inculcat aquest sentiment que tinc cap a les falles.

Lucia: Des que vaig nàixer, el 14 de març de 2008. Tinc 11 anys i porte 12 de fallera. Amb quatre dies, vaig eixir a l’ofrena de la Mare de Déu de València.

Què va ser en el primer que pensares quan et varen proclamar com a fallera major del teu poble?

Alicia: Vaig sentir molta alegria i emoció, tenia moltes ganes de veure a la meua fallera major infantil i que començara el nostre any.

Lucia: Pensava que era un somni. No m’ho podia creure, em vaig posar molt nerviosa.

Què és per a tu ser Fallera Major del teu poble?

Alicia: És tot un orgull poder representa­r al meu poble i també una gran responsabi­litat, perquè no només és acudir als actes i fer acte de presència, per a mi ser Fallera Major enguany és tindre l’oportunita­t de fer germanor entre les falles del nostre poble.

Lucia: Un càrrec molt important. La meua gran il·lusió i un somni que em faltava complir om a fallera de Sedaví.

Què element de les falles vos representa?

Alicia: El foc, aquest any la meua fallera major infantil i les nostres corts d’honor som com el foc a les falles, vam arribar per arrasar amb tot el dolent per donar pas a alguna cosa millor. Crec que som un exemple de germanor, d’innovació, som força i vitalitat.

Lucia: Els monuments fallers, la Mare de Déu i tots els fallers i falleres.

Quins són els actes que més t’agraden o t’emocionen de les Falles?

Alicia: L’acte que ens emociona totes les falleres és l’ofrena de flors a la Verge, però a mi m’emociona moltíssim la Crida, el moment “JA ESTEM EN FALLES” fa que les llàgrimes es desborden dels meus ulls i més aquest any que he tingut l’oportunita­t de ser jo la que dóna pas a aquesta meravellos­a festa. I la nit de la Cremà, és la fi d’un cicle i és quan ens ve tots els records de tots els moments que hem viscut.

Lucia: L’ofrena a la Mare de Déu, els actes pirotècnic­s, la Crida i els passa carrers.

Tens algú referent en el món faller?

Alicia: Sí, en la meua família tinc un referent faller que és el meu oncle Miguel. Va ser president de la Falla Monsell Sorell Corona durant molts anys i és la persona que més m’ha ensenyat de cultura fallera, monuments, pirotècnia, innovació... M’ha obert pas a un món faller del qual cada dia aprenc més.

Però tinc també com una gran referent a Marina Civera, Fallera Major de València 2019. Em va agradar molt la seua forma de viure les falles i de representa­r València, la seua naturalita­t, la seua energia, el seu amor per la festa i com va saber transmetre’ns tot això a tots els fallers. Quan em van nomenar fallera major vaig pensar que tenia l’oportunita­t de poder intentar ser com ella.

Lucia: Les falleres majors de València i tota la meua família per part de mare

 ??  ??

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain