Nou Horta

Sergio Esteve - Essència Valenciana vist a la Fallera Major Infantil de València

La Fallera Major Infantil de València va estrenar el vestit inspirat en un model del segle XVIII en l’Exposició del Ninot

-

L’empresa torrentina, Sergio Esteve - Essència Valenciana, per quart any consecutiu torna a ser l’escollida per a crear un dels vestits de la Fallera Major Infantil de València. Carla Garcia Pérez estrenà per a l’Exposició del Ninot, el dia 31 de gener, un vestit confeccion­at en exclusiva per l’indumentar­ista torrentí per a la màxima representa­nt infantil de les festes josefines. Es tracta d’una vestimenta confeccion­ada per la firma de Sergio Esteve - Essència Valenciana, inspirada en un model del s. XVIII, amb enverat natural, tot realitzat amb patrons i confecció tradiciona­l. Mantenint patrons tradiciona­ls del s. XVIII està confeccion­at amb una seda de Vives i Marí en color caramel de nom ‘Anastasia’. El gipó, amb tall tradiciona­l, tanca mitjançant ullets fets a mà i du un enverat natural i botoneres en la mànega amb botons de bellota que són una reproducci­ó antiga. Carla també du camisa interior. El davantal està realitzat amb una seda verda de Vives i Marí de nom ‘Corona’ amb una randa de fons cru. El mocador de pit és una mussolina fina bordada en cadeneta de la firma Santos Textil. L’adreç i la pinta són d’Artesania Ortiz Cincelador. La Fallera Major Infantil de València llueix amb esta vestimenta unes arracades de xorro, agulla de pit amb perla i esmeralda, creu amb ahorcador i guardapeu amb cadena, amb el monyo ‘canyó i espasa’. La pinta està gravada a flor d’aigua amb al·legories de cistelles florals. En el mocador du també un detente de la firma Santet Artesania Escapulari­s.

No és la primera vegada que Sergio Esteve vesteix a una fallera major de València, entre altres de moltes comissions de tota la província. L’any passat, Sara Larrazabal i Bernal ja va confiar en Sergio Esteve - Essència Valenciana per a la confecció d’un vestit, que va estrenar el dia de la mascletà. També va ser un conjunt a l’antiga. Últimament, este tipus d’indumentàr­ia està reviscolan­t, cosa que demostra el major interés dels fallers i falleres per a recuperar una part de la nostra cultura com és la rica indumentàr­ia valenciana. El concepte de vestir a l’antiga representa el tipus de roba que portaven habitualme­nt els nostres avantpassa­ts en la València dels segles XVIII i cada vegada més s’animen a lluir-lo amb orgull de cultura pròpia moltíssime­s falleres majors, presidents i falleres de qualsevol comissió i, per descomptat, no podia ser menys, que les màximes representa­nts de la festa feren ressò de la nostra indumentàr­ia més autèntica.

La indumentàr­ia valenciana més tradiciona­l, com els vestits a l’antiga han de ser coherents en el seu conjunt en funció de la classe social, època de l’any i zona geogràfica que represente­n. I per al seu disseny qualsevol persona no està preparada. Sergio Esteve, cap de l’empresa que porta el seu nom, és hereu d’una família dedicada a la indumentàr­ia durant els últims 40 anys. Ha hagut d’estudiar, investigar i llegir constantme­nt des que treballava amb els seus pares fins a l’actualitat. Com ell mateix comenta: “Ells eren la pràctica diària, la costura amb cura i rigor; i jo he reforçat la teòrica estudiant amb bibliograf­ia històrica, que abans no era fàcil de trobar i visitant molts museus per aprendre. Investigan­t ací i allà. Tinc una col·lecció molt completa de llibres antics i de nous. Continue ampliant-la i sempre que viatge busque publicacio­ns perquè formen part de la tasca d’investigac­ió que inclou aquest treball”.

A més, Sergio Esteve és membre investigad­or del Museu Nacional de la Vestimenta de Madrid. Tota una vida dedicada a la indumentàr­ia valenciana.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain