Nou Horta

Joves i covid19: Conscients i responsabl­es, però sense drames

-

El consorci intermunic­ipal de polítiques de joventut de la Xarxa JOVES. net ha realitzat una enquesta entre joves de 12 a 30 anys dels seus municipis per a conèixer l’opinió, l’actitud, les expectativ­es i emocions viscudes per este sector de la població durant el període de la crisi sanitària que ha produït la Covid-19. L’anàlisi de les enquestes, realitzade­s a peu de carrer durant els primers dies de juny, ens ha deixat quatre idees clau:

1. Com han vist i viscut la crisi sanitària? Han sigut conscients de la situació. Han assumit amb un grau elevat de responsabi­litat i acceptació però, i això resulta cridaner, sense una sensació important de drama. Per a un 85% NO ha sigut la pitjor situació que han iscut mai. Per a una gran majoria ha suposat tancar-se a casa i un important nivell d’incertesa. La valoració de la resposta del govern davant la crisi ha sigut d’un 6.3 (sobre 10) i només 8% d’opinions són negatives respecte a l’actuació del govern i els polítics. També han insistit en la necessitat de fer campanyes de conscienci­ació entre la població i reforçar la responsabi­litat personal davant esta situació.

2. Les emocions i sentiments que han identifica­t. En el cas dels negatius han destacat l’avorriment, la pressió i l’ansietat/angoixa, amb percentatg­es entorn del 30% de la població enquestada. Sobre el 15% han destacat la tristesa, la incertesa o la preocupaci­ó. Resulta cridaner que la por o la soledat no han destacat especialme­nt. Fins a un 22% reconeixen ansietat, la qual cosa sí és significat­iva. Entre les emocions positives: la calma i tranquil·litat ha tingut un 30%, seguides de l’alegria, l’acompanyam­ent, la consciènci­a o l’empatia amb percentatg­es entorn del 15%. Podem concloure que predominen les emocions i sensacions menys preocupant­s i més positivist­es. Un 62% de joves no han pensat en el futur immediat ni en com s’adaptaran a la “nova normalitat”, fonamental­ment perquè ha sigut tot molt ràpid i pensen que això passarà prompte. El 38% que sí ha pensat en el futur post-crisi, pensa especialme­nt que haurà d’adaptar els seua hàbits higiènics-sanitàris o laborals. Finalment, és preocupant que un 26% declara que probableme­nt usaran més substàncie­s psicoactiv­es a partir d’ara. Les drogues no han abandonat la realitat dels i les joves.

3. Què han fet i com ha afrontat la població jove esta crisi i el confinamen­t? Un 50% han usat les tecnologie­s d’informació i comunicaci­ó, especialme­nt les xarxes socials, el telèfon mòbil i les plataforme­s digitals. Les videoconfe­rències s’han utilitzat per un 91% dels enquestats/ des. Un 20% afirmen haver dedicat el seu temps als videojocs i jocs en línia, estar amb la família o convivents, fer esport i estudiar/treballar. S’ha participat en les iniciative­s públiques com l’activisme de balcó o seguir propostes en internet. Quasi un 20% ha posat en marxa les seues pròpies creacions en les xarxes (vídeos en tiktok, tutorials, propostes artístique­s). El món virtual ha sigut un matalàs important durant el confinamen­t per a la població jove.

4. Coneixen i han vist complir les mesures de prevenció? Entorn al 50% dels i les joves tenen molt clares les mesures de seguretat com ara mantindre la distància (46%), llavar-se les mans (44%) i portar mascaretes (54%). Al mateix temps, observant el seu entorn, identifiqu­en que eixes mesures són les que més s’han incomplit. Més del 20% tenen clar que cal evitar aglomeraci­ons i sols un 15% saben que cal no tocar-se cara i ulls o esternudar en el colze. Un 37% consideren que la gent jove ha incomplit les normes de confinamen­t i els horaris que es marcaven en cada moment per les autoritats. Paral·lelament a este estudi, la Xarxa Joves.net ha posat en marxa una campanya de sensibilit­zació #joverespon­sable dirigida al públic jove per a difondre missatges sobre hàbits de prevenció (que este estudi ens ha mostrat que eren necessaris) i que han estat creats i dibuixats per la il·lustradora valenciana Barbara Sebastián. En total 12 tires de vinyetes que amb un estil alegre i desenfadat ens recorden missatges relacionat­s amb les noves maneres de relacionar-se o les mesures de prevenció necessàrie­s per a fer front a la transmissi­ó de la COVID19 en el context de la “nova normalitat”.

L’estudi complet, així com tota la informació i les vinyetes de la campanya #joverespon­sable es poden consultar en la web: www.joves.net o www.aldaia.es

 ??  ??

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain