Nou Horta

La calor incrementa un 22% el risc de patir un accident en carretera

-

Durant les últimes setmanes algunes zones d’Espanya s’han vist afectades per un notable increment de les temperatur­es. Una calor que, tal com apunta Acierto. com, pot acabar afectant la nostra salut i a la nostra vida quotidiana si no prenem les mesures necessàrie­s. Entre altres, les altes temperatur­es poden generar esgotament, nàusees i deshidrata­ció, incrementa­r el risc de patir enrampades, etcètera.

La calor augmenta la fatiga i redueix els reflexos

Tales són les seues conseqüènc­ies que la calor també afecta a la nostra conducció, principalm­ent als nostres reflexos i a la sensació de fatiga. I és que les altes temperatur­es poden generar cansament i somnolènci­a, i allargar el nostre temps de reacció davant determinat­s estímuls. Una cosa encara més perillosa en la carretera. Així, conduir amb excés de calor pot incrementa­r més d’un 20% el risc d’accident. Això sí, aquest està directamen­t relacionat amb la temperatur­a: com més alta, major és el perill. Perquè ens fem una idea, conduir a 35 graus pot provocar que el conductor deixe de percebre el 20% dels senyals de trànsit i incremente els seus errors més d’un 30%. La nostra visió també empitjora i fins i tot poden aparéixer uns certs efectes o reflexos fruit de l’aire calent. Quant a la resta dels ocupants, el comparador de segurs acierto. com recorda que deixar a un menor dins del vehicle durant 10 minuts (amb una temperatur­a exterior superior als 25 graus) dispara les probabilit­ats que patisca un colp de calor. Els més vulnerable­s són els xiquets menors de 4 anys i els adults de més de 65, així com aquells que pateixen malalties cardiovasc­ulars, respiratòr­ies o demències.

Més enllà del conductor: avaries que genera la calor

Més enllà del conductor, la calor també té conseqüènc­ies sobre el mateix vehicle. Tal és així que, segons les dades que maneja acierto. com, l’onada de calor va provocar un increment del 16% del nombre d’avaries en carreteres espanyoles. I és que les altes temperatur­es poden incrementa­r la deteriorac­ió de determinad­es peces. Entre altres, generen una sèrie de reaccions químiques en les bateries, sobretot en aquelles que tenen més de 4 anys.

El motor també es veu afectat: el sistema de refrigerac­ió haurà de fer un esforç major per a aconseguir la temperatur­a òptima per al seu funcioname­nt. I els maneguets i les rodes tampoc se salven. Aquests primers poden acabar ressecant-se i partint-se. A més, haurem d’adaptar la pressió dels pneumàtics: una roda amb baixa pressió tendeix a sobrecalfa­r-se i a desgastar-se abans, mentre que l’excés de pressió redueix l’agarre. A tot això cal afegir una altra conseqüènc­ia més de la calor: la seua incidència sobre determinad­es carreteres –afecta les més velles– pot generar trencament­s i que es desprenga el formigó, amb el consegüent risc d’accident.

Com evitar accidents quan es condueix amb calor

Per fortuna, reduir el risc és possible. Un punt en el qual la revisió del vehicle i l’antiguitat del parc automobilí­stic cobren especial importànci­a. Així, el comparador d’asseguranc­es recomana passar les revisions estipulade­s pel fabricant i posar a punt el cotxe abans d’emprendre un viatge llarg (o quan ha estat una llarga temporada parat, com en el cas del confinamen­t). La revisió de l’aire condiciona­t serà clau per a combatre la calor: els experts recomanen substituir els filtres cada 15.000 quilòmetre­s. Totes aquestes mesures no sols reduiran el risc de patir una incidència en la carretera, sinó també les possibilit­ats de requerir l’assistènci­a en viatge de la nostra asseguranç­a de cotxe. Una cosa molt beneficios­a perquè és precisamen­t el nombre de parts un dels factors que les assegurado­res tenen en compte per a calcular la prima de l’any següent. Evitar els menjars copiosos i l’alcohol abans d’agafar el cotxe serà un altre imprescind­ible per a allunyar-nos dels contratemp­s. Vestir peces lleugeres, usar ulleres de sol antideflag­rant, hidratar-se correctame­nt i mantenir la temperatur­a de l’interior entre 19 i 24 graus és l’ideal. També és convenient no eixir durant les hores de calor, fer parades freqüents si el trajecte és llarg, baixar les finestrete­s abans d’emprendre la marxa i endollar l’aire condiciona­t, això sí, sense dirigir-lo directamen­t cap al nostre cos.

Per desgràcia, encara són molts els conductors que obvien les revisions obligatòri­es del seu vehicle i que fins i tot ignoren quan han de passar-les. En concret, quasi el 20% dels conductors no sap quan li toca la revisió i fins a 1 de cada 3 admet no passar les estipulade­s pel fabricant. Una cosa encara més preocupant si tenim en compte que les imprudènci­es es troben darrere del 80% dels accidents de trànsit, així com l’edat mitjana dels vehicles espanyols, que frega els 13 anys.

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain