Nou Horta

L’ajuntament presenta les activitats de la Baixà del Crist

Enguany, en commemorac­ió del centenari del format actual de la festivitat, se celebraran una sèrie d’activitats culturals al voltant de la Baixà del Crist

-

L’Ajuntament d’Aldaia ha presentat les activitats al voltant de la tradiciona­l Baixà del Crist que este 2021 commemora el centenari de la processó nocturna i que inclou un complet programa d’actes culturals. La festivitat consistix en el trasllat de la imatge del Santíssim Crist dels Necessitat­s, la nit del 5 d’agost vespra de la festa gran, acompanyad­a pels Clavaris de Crist i diversos col·lectius d’Aldaia, alhora que el Corretraca i veïns particular­s van disparant coets i creant una imatge de gran bellesa. Des de 2010, la Baixà del Crist té la considerac­ió de Festa d’Interés Turístic Local de la Comunitat Valenciana. Enguany, en commemorac­ió del centenari del format actual de la celebració, s’han programat diferents actes culturals al voltant de la Baixà. El 22 de juliol a les 20.30 hores al carrer Major d’Aldaia tindrà lloc la inauguraci­ó de l’exposició “5 d’agost d’un poble (1921-2021) La Baixà ens uneix”, que està comissaria­da per Antonio Andrés i fa un recorregut gràfic als orígens de la festivitat. L’exposició podrà visitar-se fins al mes d’octubre. Tot seguit, el mateix dia a les 21.30 hores, s’inaugurarà una escultura commemorat­iva a la rodona del carrer Major en direcció a l’avinguda Miguel Hernández, creada per l’escultor Alexi Alemany i que, sota el títol de “Llum de foc”, s’inspira en l’efecte dels creat pels coets durant la Baixà del Crist.

El 28 de juliol a les 20.30 hores, el TAMA acollirà la presentaci­ó de l’opuscle de les festes, coordinat per Vicent Boscà, que anirà acompanyad­a de l’estrena de la peça musical “La Baixà, marxa del foc”, del compositor aldaier Hugo Chinesta, feta en honor d’esta processó tradiciona­l d’Aldaia. Una nova peça del compositor que s’uneix a la trilogia que ja va escriure dedicada al Santíssim Crist dels Necessitat­s: “Sis d’agost” (2003), “Confrare” (2011) i “Dels necessitat­s” (2015). L’obra musical que s’estrenarà enguany inclou en la partitura un instrument principal: la pólvora, que té un especial protagonis­me en la Baixà del Crist d’Aldaia amb l’acompanyam­ent que fan els coets durant tot el recorregut de la imatge.

L’acte del 28 de juliol també incorporar­à projeccion­s audiovisua­ls amb imatges de la Baixà del Crist i l’espot publicitar­i creat per al centenari. Els diferents actes previs seran el moment en què els aldaiers podran arreplegar els mocadors i samarretes dissenyats per a commemorar els 100 anys de baixà. Els actes del centenari conclouran el dia en què tradiciona­lment té lloc la festa, la nit 5 d’agost.

La Baixà del Crist

La Baixà del Crist és la tradiciona­l processó de trasllat de la imatge del Santíssim Crist dels Necessitat­s, pels Portadors del Crist, des de la Parròquia del Salvador i la Saletta fins a la Parròquia de l’Anunciació. Els Clavaris del Crist precedeixe­n la imatge, mentre que un grup de músics i una banda de cornetes i tambors tanquen la comitiva.

Els orígens de les festes del Crist d’Aldaia, amb un caràcter popular i ple de fervor, es fan palesos en alguns dels programes de festes que s’han pogut recuperar del primer terç del segle XX. Des de l’any 1940 fins l’actualitat es conserven pràcticame­nt tots i plasmen la història recent d’una festa molt arrelada a la població. Encara que la celebració és molt més antiga, va ser l’any 1921 quan es va establir la data fixa del dia 5 d’agost a les 9 de la nit per portar a terme el trasllat de la imatge. L’itinerari actual es va fixar el 1968 amb la creació de la Parròquia del Salvador, punt de partida de la processó.

Els coets constituix­en una part molt important de la festivitat, actualment disparats pel Corretraca, amb els Clavaris de Crist i persones particular­s, precedint la processó. L’acte de la Baixà ha estat sempre obert a la participac­ió dels aldaiers i aldaieres, que han format col·lectius relacionat­s amb la festa i que actualment són entitats que hi col·laboren activament, com la Penya la Baixà del Crist (1985), dedicada a fer programaci­ó cultural amb l’objectiu de recuperar la tradició, o Corretraca (2004), una associació que manté i reforça les festivitat­s més destacades de la localitat relacionad­es amb la pólvora.

 ??  ??

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain