Nou Torrentí

“Les Falles a més de festa per damunt de tot són tradició i cultura”

- JÉSSICA MEDINA

Ana Royo compilx dos anys com a presidenta de la Junta Local Fallera de Torrent, i Nou Torrenti s’entrevista amb ella perquè ens conte les novetats que podem trobar aquest any als actes fallers i quin balanç fa dels seus dos anys al càrrec.

Quin balanç fa d’aquests dos anys com a presidenta­de la Junta Local Fallera de Torrent?

El balanç és positiu, perquè pense que les coses van eixint a poquet a poquet com se les plantejàve­m amb iniciative­s i propostes que s’han ficat damunt de la taula i que les falles hi han acceptat i que s’han pogut dur a terme, Han sigut dos anys intensos, que s’ha treballat molt, amb molta gent i treball darrere que no es veu i que gràcies a ells finalment el resultat és positiu.

Quines novetats o canvis podem veure aquest any?

Com ja s’ha avançat tornem a fer l’ofrena en un dia, i açò es va platejar perquè era una demanda per part de les falles i es va aprovar perquè entenem que és un acte important que mereix l’atenció de tot el món faller i no com abans que es feia separat en dos dies i la mitad de comissions estava en l’ofrena i l’altra mitat en unes altres activitats. I per altra banda destacar com a novetat l’entrega de premis que es trasllada del dia 16 al dia 17 de març en un acte a part al matí a les 11.30 en la Plaça Unió Musical. I més a més aquest any es farà un acte en honor a Sant Josep el dia 18 amb dansades i finalitzan­t amb un castell a la Nit del Foc.

Quina evolució creu que hi ha a la Junta Local Fallera de Torrent, des que vas ser fallera major? L’evolució, pense que és al món de les falles en general, les falles han canviat molt en alguns aspectes per a millor i en altres no tan bons. A nivell de junta pense que els canvis han vingut donats per la situació social i de la vida en general, lògicament anem a un món més modern amb més dinamisme i la forma de treballar és diferent, però pense que en cada espai de temps s’han fet les coses com en eixe moment es requeria.

Creus que és important rescatar antigues tradicions d’inici? Les falles a més de festa per damunt de tot són tradició i cultura i n’hi ha coses que no es poden perdre o que es poden recuperar i que mai deguem perdre, la tradició i la cultura sempre deuen perdurar i més a més hem de transmetre ho als menuts i que siguen coneixedor­s d’aquests costums.

Es pot millorar en alguns aspectes de la festa?

Jo pense que en aquesta vida, tot es pot millorar i és millorable, el que cal tindre és la capacitat i el voler de millorar. El que deuen fer els fallers és superar-se any darrere d’any en tots els sentits.

Com veu el nivell faller torrenti als concursos i la participac­ió fallera aquests últims anys enrere? A veure n’hi ha de tot, alguns concursos tenen prou afluència de comissions i en altres concursos que cal treballar-los més, de vegades no es pot comptar amb la gent necessària o de vegades no volen, és una decisió respectabl­e, cada comissió deu enfocar la seua falla com millor considera, però pense que no deguem oblidar-se que les falles són tradició i cultura i això és el que es deu potenciar des de cada comissió de Torrent. Però pense que a poc a poc ho van treballant més, perquè per exemple aquest any el teatre ha tingut molt bona acceptació en general, moltes falles que no participav­en ho estan fent, inclòs al teatre infantil. I per altra banda la cavalcada infantil, és una cavalcada molt treballada i amb molt de nivell, jo pense que les falles estan agafant consciènci­a que cal treballar-se els concursos perquè el nivell de les nostres falles es mantinga.

I per a aquestes falles que consell donaries, per poder gaudir-les? Doncs sobretot que tots tinga’m coneixemen­t que la festa és per a divertir-se, perquè convivim en xiquets i cal donar exemple, amb el tema de les nits de casal, pólvora, i als actes, que tots tinga’m una organitzac­ió i si tots fiquem de la nostra part, tot es desenvolup­a molt millor, i podem poder gaudir de la festa més tranquil·lament.

 ??  ??

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain