Nou Torrentí

Coneix el llibret de Sant Valerià sobre el mercat de Torrent

- MATILDE CAVA

El president de la falla ens desvela com va sorgir la idea i com l’han dut a terme

Entreviste­m a Miguel Àngel Atienza Blanch, president de la falla Sant Valerià de Torrent, perquè ens conte com han realitzat aquest any el llibret i com està vivint aquest any com a president.

Com va sorgir la idea de fer el llibret sobre el mercat de Torrent? Enguany se celebra el 50é aniversari de l’enderrocam­ent dels porxis de la torre i vam pensar que era un bon motiu de fer homenatge als nostres comerciant­s. Per això hem preparat un monogràfic que parla de la història de la venda de mercaderie­s a Torrent, des de l’època andalusí fins a l’actualitat.

Què podem trobar en el llibret? Història, anècdotes, comerciant­s, parades, productes del nostre poble i la seua relació amb les falles. Trobem articles de l’arqueòloga, Lourdes Roca, sobre el període andalusí, Jorge Sánchez Antúnez parla sobre la part medieval fins a la construcci­ó del mercat central. Aitor Sánchez ens conta la història del mercat de Sant Gregori. Per la seua banda, la part fallera se centra en la relació entre falles i mercats amb articles de Joan Castelló dedicats al cadafal o Javier Mozas, sobre les falles de tota la Comunitat que porten el nom de mercat. Salvador Ciscar parla de l’aparició per primera vegada de la publicitat en un llibret de falla a València i Torrent. Jose Gallego fa una visita als puestos actuals. Per últim, Sara Andreu, Mònica Corrales, Natalia Borrego i Cap de Suro Estudi fan l’apartat infantil dedicat al mercat. Eugenio Simó és l’encarregat de la portada i Samaruc Solucions Gràfiques del disseny.

Què ha sigut el més difícil de realitzar?

Coordinar a tots els articulist­es per tindre’ls en temps i forma, ja que es tracta d’una tasca altruista, en defensa del patrimoni de la ciutat i que no es recull en cap altra publicació. Gràcies a les falles es cuida la nostra història.

Com ha acollit la falla i el poble el llibret?

Ha sigut tot un èxit. La gent del mercat està molt contenta. Vam fer entrega del llibret a la presidenta del mercat i ho han acollit amb molta estima, perquè poca gent se’n recorda de la seua tasca. Ja és costum que molta gent ens demane llibrets, per la qualitat del contingut i les inèdites fotografie­s que parlen de la història gràfica de Torrent.

Com estan vivint aquest any com a president de la teua falla? Està sent un any magnífic acompanyat de les falleres majors, Sonia i Valeria, i del president Marcos. Anem de punta a punta de la Comunitat en actes oficials, som la falla més viatgera de Torrent, gràcies a les relacions i agermaname­nts que tenim amb les Gaiates de Castelló, les Fogueres de Sant Joan, les festes d’estiu de Sant Joan d’Alacant i altres moltes més.

Què és allò que més t’ha agradat? Sóc un amant de la pólvora i el monument. Cada any millorem en la nostra mascletà nocturna. Sempre intentem sorprendre a veïns i visitants, com demostren els rius de gents que venen cada nit de la cremà a veure el nostre espectacle pirotècnic. Vora 3.000 persones esperem enguany i esperem que siga inoblidabl­e.

Com definiries la teua falla?

Som una falla molt treballado­ra que lluita per la crítica local, les cavalcades del ninot, el llibret i el monument. Considerem que sense crítica les falles perden la seua essència, per això fem falles tan divertides on no s’escapa ningú. Vénen des de totes les parts de Torrent per contemplar el nostre monument. I d’altra banda som una falla amant de la pólvora com demostra la nostra mascletà nocturna que és referent a Torrent. Enguany serà més especial encara, perquè Vicente Caballer es jubila en Sant Valerià en una mascletà mai vista fins al moment. Us esperem a les 23.00 h. el dia de la cremà.

 ??  ??

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain