Nou Torrentí

Les activitats falleres de les últimes setmanes donen pas a la gran setmana fallera

Durant el transcurs dels actes fallers es van lliurar els premis de les diferents categories

-

El Cant de l’Estoreta, celebrat el passat 17 de febrer, va ser un dels actes infantils més tradiciona­ls que varen començar el calendari previ als dies centrals de les festes falleres organitzat des de fa més de quaranta anys a la Plaça Sant Roc. Els més menuts de les comissions falleres en són els protagonis­tes amb la interpreta­ció d’escenes o fets tradiciona­ls valencians, així com l’homenatge a algun personatge.

Al tradiciona­l acte assistiren l’alcalde, Jesús Ros, i el regidor de Falles, José Antonio Castillejo, en companyia d’una àmplia representa­ció de la corporació municipal. L’avançament de la data respecte d’altres anys facilità que més comissions hi participar­en. Així, fins a nou comissions formaren part de l’espectacle: Segon Tram Avinguda, Ramón y Cajal, Barri Cotxera, Lope de Rueda-Verge del Puig, La Plaça, Sedaví i Pare Méndez.

Entrega de Premis

En relació al Premi al Xiquet més Típic, Falla Avinguda va rebre el primer premi, Segon Tram el segon i Pare Méndez el tercer.

Pel que fa als premis de Cant, Àngel de l’Alcàsser va rebre el primer premi, Sedaví el segon i Segon Tram el tercer.

Per a concloure aquesta entrega de guardons cal esmentar que Ramón y Cajal va rebre el primer premi Conjunt, Segon Tram el segon i el tercer va ser per a La Plaça.

La cridà torrentina

No obstant això, no va ser fins el 23 de febrer que la ciutat de Torrent va donar la benvinguda a les Falles 2019 amb el tradiciona­l i emotiu acte de la Crida per tindre l’honor d’anunciar a tothom que “Torrent, ja està en Falles”. L’alcalde Jesús Ros va donar un discurs on convidà tothom a visitar les falles del nostre poble, “perquè som un poble obert, amable, que sabem divertir-nos, i sobretot, som fallers i falleres que omplim els carrers de música, festa, pólvora, espectacle i tradició”.

A més, vàrem poder gaudir d’un increïble espectacle de mapatge que acabà amb un castell de focs artificial­s projectat sobre la Torre.

Cavalcada del Ninot Infantil

Al dia següent, els carrers es varen omplir de color, música i alegria amb motiu de la Cavalcada del Ninot Infantil; un acte on les falleres i els fallers més xicotets hi participar­en amb disfresses ben originals. Les temàtiques triades per cada comissió foren molt variades, ja que hi havia temes com el respecte al medi ambient, la igualtat, la història torrentina o les tradicions valenciane­s. Cal destacar que el primer premi de la Cavalcada Infantil fou per a la falla Sant Valerià, el segon per a la falla Àngel de l’Alcàsser i el tercer per a Lope de Rueda – Verge del Puig.

La Cavalcada del Ninot

El 2 de març es va celebrar la Cavalcada del Ninot. En aquest acte hi participar­en les 29 comissions falleres de la ciutat, que desfilaren des de la font de les Granotes i passaren per l’avinguda al Vedat fins a arribar a la plaça de les

Corts Valenciane­s. La sàtira, la crítica i l’humor ompliren els carrers amb diferents temàtiques, com per exemple la crítica local, les eleccions i, sobretot, temes tan actuals com ara la violència de gènere o la igualtat. La falla Avinguda, amb el lema Alicia en el país de les meravelles, es va declarar guanyadora de la nit amb el primer premi de la crítica de la Cavalcada del Ninot, primer premi de comparsa i primer premi de carrosses confeccion­ades. El segon de crítica fou per a la falla Sant Roc, el tercer, per a la falla Lope de Rueda i el quart premi, per a la falla Cronista Vicente Beguer Esteve.

Fulles de Llorer i Brillants

A més, l’acte de lliurament de les recompense­s falleres de Fulles de Llorer i Brillants, organitzat per Junta Local Fallera i que és un reconeixem­ent a l’esforç, al treball i a la dedicació dels fallers i les falleres que durant tants anys treballen per les festes josefines i les seues comissions.

El Granerer

Amb l’acte de presentaci­ó d’El Granerer i l’intercanvi de fotografie­s de les falleres majors es posà el punt final a la programaci­ó fallera El llibre oficial faller de Torrent, la portada del qual ha sigut creada enguany per Gio Artcolor, té articles d’investigac­ió que estan fets per la COMFET i que tracten del pintor torrentí Genaro Palau i del 50 aniversari de la falla Barri Cotxera, a més de col·laboracion­s de l’equip de la JLFT. La revista també té fotografie­s de les màximes representa­nts de les festes de Sant Josep, així com de les falleres majors i presidents de cada comissió. A més, s’inclouen entreviste­s i imatges dels monuments que es plantaran als carrers de la nostra ciutat, entre altres coses. Enguany també hi ha una edició en miniatura.

Per a finalitzar, les falleres majors de la ciutat entregaren les seues fotografie­s a les falleres majors de cada comissió i, al mateix temps, van rebre una imatge de cada una d’elles. A més a més, es va dur a terme el lliurament de premis del Concurs del Llibret:

Falla Avinguda va ser guardonada amb el premi Vicent Palladó a la millor portada. La Falla Ramón y Cajal va rebre el premi al millor contingut infantil. Sant Valerià va guanyar el Premi Pascual Romero al millor article d’investigac­ió. Finalment, les comissions premiades amb del llibret varen ser Ramon y Cajal amb el primer premi, Sant Gregori amb el segon i Sant Valerià amb el tercer.

 ??  ?? Falla Sant Valerià: Primer Premi Cavalcada Infantil
Falla Sant Valerià: Primer Premi Cavalcada Infantil
 ??  ?? Falla l’Ermita: Primer Premi Cant de l’Estoreta al Conjunt
Falla l’Ermita: Primer Premi Cant de l’Estoreta al Conjunt
 ??  ?? Falla Avinguda: Primer Premi de Crítica
Falla Avinguda: Primer Premi de Crítica
 ??  ??
 ??  ?? Acte de presentaci­ó del Granerer
Acte de presentaci­ó del Granerer

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain