Nou Torrentí

“Hem d’ajudar a la gent necessitad­a”

- César Fernández

Entrevista al president i Germà Major de la Germandat de la Santa Faz pel 75 aniversari de la seua confraria

Alfredo Costa Alonso:

Alfredo Costa Alonso, president i Germà Major de Germandat de La Santa Faç, ens obri les portes de sa casa per explicar-nos què representa per a ell el 75 aniversari de la seua confraria, i, així mateix, parlar-nos sobre els moments i emocions més especials que ha viscut a la Setmana Santa torrentina.

Costa és un home molt entregat a la fe catòlica i mostra d’això és la imatgeria religiosa que adorna cada racó de sa casa. Li agrada compartir i ens trau al saló dues figures que versen sobre el pas de la seua germandat: un Crist amb una creu al coll i la Santa Faç. A continuaci­ó, les posà damunt la taula i començaren l’entrevista.

Què ens podries contar sobre l’origen de la teua germandat?

La nostra germandat va ser fundada el 1944 per un grup d’amics del Cercle Catòlic. L’any 45 la ceba es pagava molt bé i hi havia poca indústria a Torrent. Aleshores, van decidir plantar cebes per a guanyar diners per a fer el pas. Però l’any següent va ploure tant que amb les cebes no guanyaren ni per a regar [riu]. Per això, quan jo era president de la Junta ens coneixien pel nom de ‘la ceba’.

I com et vas involucrar en la teua germandat?

Quan em van apuntar, tenia quatre o cinc anys. A l’exposició de la Sala Cívica de l’Antic Mercat pots veure una foto meua de quan era xicotet. Ara seré un dels més antics que encara ix en processó. Encara no m’he perdut cap trasllat des que estic a la germandat.

I què significa per a tu el 75 aniversari?

El 75 aniversari és arribar a un punt en què te’n recordes de tot el que ha passat i de tots els germans que han mort. He viscut moltes coses. Per exemple, l’any 54 va tocar la loteria a la nostra germandat. Quan estava de president, ens anaven de sopar amb els de la Junta i féiem torrades de xulles... Jo he conviscut amb tots i hem viscut molts bons moments. Què heu preparat enguany per a celebrar-ho?

El 27 i 28 d’abril celebrarem el VI Encontre Nacional de Confraries i Germandats Santa Faz i Verònica, que es celebrarà a La Santa Faç de Torrent. A més, el 27 farem un dinar al restaurant ‘Los Abetos’ i el 28 d’abril tenim una missa a la parròquia l’Assumpció. També la Vera Creu i nosaltres van inaugurar l’exposició “75 años de Historia 1944-2019” a l’Antic Mercat el passat 8 d’abril . I eixe mateix dia es va fer el lliurament de premis del concurs del llenç de la Verònica.

Quines sensacions et transmeten els llenços de la Verònica?

A mi, em transmeten sensacions molt bones. Jo veig un llenç de la Santa Faç i em fa plorar moltes vegades.

A més, una xiqueta de la vostra Germandat representa a la Verònica cada any des de 1976. Quina és la teua tasca amb elles?

Jo els ensenye el que significa ser la Verònica. Encara que la Verònica d’enguany ja ho sabia, perquè s’ho havia explicat sa mare.

Ets molt respectat a la teua Germandat?

Sí, a la meua germandat la gent em respecta molt. I intente que els germans entenguen el significat de la Setmana Santa, perquè jo visc la religió. Aleshores, vull que la gent visca la Setmana Santa com toca.

“Jo veig un llenç de la Santa Faç i em fa plorar moltes vegades”

Què desitges per a aquesta Setmana Santa 2019?

Pau, convivènci­a i que la gent reflexione. Que entenguen que hem d’ajudar a la gent necessitad­a, perquè hi ha molta gent que ho està passant molt malament.

 ??  ?? Alfredo Costa al costat de la vesta de caputxí de la Santa Faz a la sala d’estar.
Alfredo Costa al costat de la vesta de caputxí de la Santa Faz a la sala d’estar.

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain