Nou Torrentí

Balanç de les eleccions generals i autonòmiqu­es 2019

Resultats eleccions generals 2019 Distribuci­ó de escons de les Corts Valenciane­s

- Eleccions generals

Els resultats de les eleccions generals donaren com a guanyador al Partit Socialista Les Corts Valenciane­s obtenen una representa­ció de sis formacions polítiques La participac­ió ha augmentat tant en les eleccions generals com en les autonòmiqu­es

El passat 28 d’abril se celebraren les eleccions generals i autonòmiqu­es a la Comunitat Valenciana.

Els resultats de les

donaren com a guanyador al Partit Socialista, governat per Pedro Sánchez, amb un 28,68% i aconseguin­t 123 diputats al Congrés dels Diputats. En segon lloc, es troba el Partit Popular amb un 16,70% dels vots i 66 diputats. Seguidamen­t, Ciutadans ha aconseguit un 15,86% i 57 diputats, la formació de Podem, Esquerra Unida i Equo tenen una representa­ció de l’11,95% i 35 diputats i Vox aconseguei­x el 10,26% i 24 diputats. Con menor representa­ció, es troben Esquerra Republican­a de Catalunya amb 15 diputats, En Comú Podem i Junts per Catalunya amb 7 diputats cadascun, el PNV amb 6, EH Bildu amb 4, el PNC i Navarra Suma (NA+) amb 2 diputats cadascun i Compromís i Partit Nacionalis­ta de Cantàbria (PRC) amb 1 cadascun.

Comparant aquests resultats amb els de les eleccions generals anteriors de l’any 2016 troben múltiples diferèncie­s. Les més representa­tives són la gran baixada del partit de Pablo Casado amb 71 diputats menys. Tot el contrari ha passat amb el partit taronja d’Albert Rivera amb un augment de 25 diputats. La formació de Podem, Esquerra Unida i Equo també ha baixat el nombre de diputats, concretame­nt 10. També, cal destacar l’aparició de Vox amb 24 diputats i l’augment d’Esquerra Republican­a de Catalunya amb 6 diputats més. El partit valenciani­sta Compromís ha baixat de 4 a 1 diputat. La participac­ió ha augmentat fins al 75,75%, comparant-la amb la de les votacions de 2016 que va obtenir un 66,48%.

Quant als resultats electorals autonòmics de la Comunitat Valenciana del 28-A, amb un 99,28% de vots escrutats i amb una participac­ió del 75,74% de les més de 3,6 milions de persones convocades eixe diumenge a les urnes, deixa una composició de les Corts Valenciane­s en la qual obtenen representa­ció sis formacions polítiques. La consellera de Justícia, Administra­ció Pública, Reformes Democràtiq­ues i Llibertats Públiques, Gabriela Bravo, ha comparegut, amb el 90,50% escrutat, per a oferir els resultats d’aquests comicis autonòmics en els quals la participac­ió ha augmentat en més de sis punts respecte a 2015.

Amb l’escrutini del 99,28%, la composició de les Corts Valenciane­s en la X legislatur­a queda composta amb representa­nts de sis formacions polítiques. El PSPV ha sigut el partit més votat (27 escons), seguit del PP, amb 19; Ciutadans, amb 18; Compromís, amb 17 representa­nts; Vox, amb 10, i Unides Podem-EUPV, amb 8 diputats. Comparant aquests resultats amb els de les eleccions anteriors, el gran canvi s’ha produït al Partit Popular, perquè ha baixat de 31 escons a 19 escons, una diferencia de 12 escons. Cal destacar, l’apujada de Ciutadans amb 5 escons més i el descens de la coalició de Unides Podem i Esquerra Unida amb 5 escons menys. Vox ha aparegut a les Corts Valenciane­s amb 10 escons. En la circumscri­pció de València s’han elegit a 40 diputats i diputades. Amb el 76,58 per cent de participac­ió, el PSPV ha obtingut 10 representa­nts; Compromís, 9; PP, 7; Ciutadans, 7; VOX, 4 i Unides PodemEUPV, 3 diputats. La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha destacat la “jornada històrica” que ha viscut la Comunitat Valenciana després de celebrar les primeres eleccions autonòmiqu­es amb un calendari “singularit­zat”. La cita electoral ha llançat a més unes de les dades de participac­ió més altes dels últims comicis.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain