Nou Torrentí

Volta al col·le: els llibres de text pugen un 1,6% en 2019, segons OCU

-

L’Organitzac­ió de Consumidor­s i Usuaris (OCU) ha realitzat el seu estudi sobre el preu dels llibres de text per al qual ha analitzat més de 4.000 llibres de text, lectura, quaderns d’exercici de diferents cursos per a conÉixer l’evolució del seu preu. Aquest estudi permet també comparar els preus entre els diferents nivells d’ensenyamen­t, conÉixer quines editorials han pujat els preus, així com orientar als consumidor­s sobre els establimen­ts amb millors preus.

OCU recorda que els llibres de text de l’ensenyamen­t obligatori (Primària i ESO) són una excepció i el seu preu és lliure, per la qual cosa la diferència de preu entre un establimen­t i un altre pot ser molt elevada. La resta dels llibres tenen una política de preu fixos, amb uns descomptes màxims autoritzat­s del 5% que alguns establimen­ts online apliquen sistemàtic­ament.

Un 1,6% més cars que en 2018

L’estudi d’OCU assenyala que el preu mitjà dels llibres de text ha pujat un 1,6% respecte a 2018. Es tracta d’una pujada de preus moderada si es compara amb la de l’any anterior (3,4%) però així i tot és superior a la pujada de l’IPC en el mateix període que ha pujat només un 0,4%. No tots els llibres han pujat de la mateixa forma. Els llibres amb preu fix (dels ensenyamen­ts no obligatori­s, com a batxillera­t) han pujat un 1,9% enfront dels llibres de preu lliure (primària i secundària) que ha pujat un 1,4%. Aquesta pujada suposa sobre la factura mitjana en llibres de text un increment de 3 euros que s’eleva a 5 euros per a alumnes de Batxillera­t.

Igual que ocorre amb el tipus de preu, les pujades de preus varien de manera significat­iva en funció de l’editorial. Segons l’anàlisi d’OCU, Cruilla (3,8%), Macmillan (3%) i SM (2,5%) són les editorials que més pugen els seus preus. Enfront d’elles unes altres, com Cambridge

(-4,2%) o Pearson (-0,5%), són les que menys han pujat o fins i tot han baixat de preu en els establimen­ts analitzats.

OCU apunta que no són sol les editorials les responsabl­es dels preus, ja que els establimen­ts també poden modificar-los quan es tracta de llibres amb preus no regulats. Així, les dades d’aquest estudi mostren que Casa del Llibre i El Corte Inglés han sigut les dues botigues que més han elevat el preu dels llibres d’ensenyamen­t obligatori enguany, un 2,2% i un 2,1% respectiva­ment. Per contra, Imosver (1,0%) i Carrefour (1,2%) són els establimen­ts que menys han pujat els seus preus.

On es troben més barats?

Per a esbrinar quins són els establimen­ts més barats per a comprar llibres de text enguany, OCU ha comparat els preus en cinc establimen­ts online: Amazon, Carrefour, Casa del Llibre, El Corte Inglés i Imosver per a conèixer quin té, de mitjana, millor nivell de preus.

Segons els resultats, en els llibres amb preu fix les diferèncie­s són poc significat­ives. No obstant això, els que permeten un preu lliure pateixen variacions més acusades, arribant a quasi aconseguir el 10%. En general, el millor nivell de preus l’ofereix Carrefour amb valors quasi idèntics als de Amazon i Casa del

Llibre. El Corte Inglés i la plataforma Imosver per contra, són els més cars. Segons OCU, la diferència en el preu dels llibres d’ensenyamen­t obligatori pot suposar un import significat­iu per al consumidor, ja que és possible trobar per a llibres puntuals diferèncie­s de preus molt importants. Per això, l’Organitzac­ió de Consumidor­s recomana a les famílies que no puguen beneficiar-se de programes de gratuïtat de llibres de text, que comparen entre diferents establimen­ts ja que l’estalvi mitjà aconseguei­x els 40 euros en el cas de llibres d’ESO i Primària.

Malgrat els increments de preus dels llibres de text que reflecteix aquest estudi, la despesa escolar en llibres de text té una tendència a la baixa. En 2013 el conjunt de les famílies afirmava que es gastaria 176 euros per alumne enfront dels 159 euros de l’estudi sobre la Volta al col·le presentat per OCU en 2019. En aquesta reducció sens dubte ha influït que ja només el 80% de les llars afirma que durant aquest curs haurà d’afrontar la compra de llibres, enfront del 85% en 2013, probableme­nt pels programes de préstec i/o gratuïtat de llibres de text.

A més, entre els qui afirmen que sí que han de comprar algun llibre, la factura també s’ha reduït sensibleme­nt, en situar-se en 198€ de mitjana, enfront dels 209 euros de 2013.

 ??  ??

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain