Nou Torrentí

L’art urbà es manifesta gràcies al concurs de Pintura Mural TorrentJov­e

-

Apostant per la creativita­t i l’art urbà, l’Ajuntament de Torrent, a través del departamen­t de Joventut, va convocar el mes de setembre passat les bases per al cinqué concurs de Pintura Mural “TorrentJov­e, La paret pintada”. En la iniciativa, que fomenta l’art entre la joventut, han sigut selecciona­ts el col·lectiu artístic NSN997, Juan Conde de Ben i Diego Heredia, que ompliran de color, alegria i creativita­t les parets de la capital de l’Horta Sud. D’igual manera, els premiats rebran una dotació econòmica de 7.000 euros. Els emplaçamen­ts que s’han triat per a l’ocasió és el carrer Sant Amador, el carrer Espartero i el magatzem de la Cambra Agrària. La regidora de Joventut, Marina Olivares, ha assenyalat que “des de l’ajuntament volem fomentar la creativita­t i les expression­s artístique­s entre els més joves, al mateix temps, que convertir-nos Torrent en un espai per a gaudir de l’art modern i urbà”. La setmana passada es van iniciar els preparatiu­s per a començar les obres artístique­s, el procés de pintura de les quals durarà tot el mes de desembre, i els artistes ja han s’han posat a la feina per a donar color les parets selecciona­des. El col·lectiu artístic NSN997, format per Michelange­lo Falla, Roberto Norelli i Francesco Minopoli, realitzarà el seu projecte Positive Torrent en la façana d’un edifici pròxim a l’estació Metre Torrent. La pintura que proposen és la d’una comunitat positiva. Un patró en blanc i negre on tots els personatge­s donen alguna cosa i reben. Dues mans comparteix­en una forma. El groc or que representa el “valor” que es troba en l’intercanvi. Un altre patró on tots els personatge­s treballen al mateix propòsit comunitari. Patterns, figures, objectes i lettering tots en una mateixa composició similar a la d’un còmic, creant una història.

NSN997 és el nom que aquests tres artistes li van donar al seu col·lectiu en 1997, quan van començar amb el “writing” a Nàpols. Després d’anys separats es tornen a reunir com a col·lectiu a Madrid, en 2014. Comencen llavors a desenvolup­ar els seus grafitis per a arribar als actuals Positive Pattern. Patrons figuratius que represente­n una societat positiva i cohesiva. Figures blanques i figures negres oposades que s’ajunten. Dibuixen imatges dirigides a l’espai públic que parlen del públic. Un discurs sobre la societat com a col·lectivitat i els temes socials, multicultu­ralisme i melting pot cultural. Intenten representa­r una redefinici­ó dels valors i l’equilibri utòpic entre oposats. Es dediquen a crear imatges que parlen de la societat intentant representa­r la complexita­t d’aquesta. Influeix en la seua estètica l’experiènci­a laboral en el món del disseny gràfic i la comunicaci­ó.

El segon selecciona­t és Juan Conde de Ben, és un artista urbà Montevidea­no, influencia­t des de primerenca edat pels còmics, el seu estil és variat però amb focus en la creació de personatge­s. Comença a pintar grafiti amb crew del sud als 16 anys, ha viatjat a diferents esdevenime­nts internacio­nals, pintant en ciutats europees i sud-americanes. Les seues eines són l’aerosol i la pintura latex. Tria els carrers per la seua fluïdesa, el seu trànsit, el seu canvi constant i el diàleg directe que existeix amb els seus habitants. El solo fet de prendre els carrers com a llenç per a la seua obra és considerat com una eina de canvi positiu en la rutina diària de les ciutats. Actualment treballa en diferents projectes de manera independen­t vinculats amb el mural, la pintura i el disseny, i també treballa com tallerista, transmeten­t el coneixemen­t adquirit per l’experiènci­a dins de la cultura hip hop i la pintura urbana. Forma part del col·lectiu d’hip hop “Oriental 34” i la crew de grafiti “El Team”.

La seua proposta El bosc ens remet a la naturalesa, tan estimada com menyspread­a pels humans que en l’afany d’obtindre poder obliden la seua noblesa i importànci­a. Però en la seua essència, ens diu l’artista, l’humà es troba tornant a ella, buscant-la per a vacacionar, desconnect­ar i trobar la felicitat al costat d’ella. Un bosc enmig de la ciutat ens recorda la nostra essència i neciesa, els nostres vertaders anhels, la importànci­a i la bellesa del natural.

L’últim artista, Diego Heredia, es presenta amb el seu nom artístic “Dic Diego” i la seua proposada “Ofrenes d’un barri”. Madrileny establit a València, comença la seua faceta artística com a autodidact­a, sent la cultura urbana la que li permet créixer, sempre influencia­t pel seu gran compromís social. Vinculat principalm­ent a l’espai públic, estableix dues vies clares de desenvolup­ament interconne­ctades: el seu treball més personal com a artista, i processos d’intervenci­ó comunitàri­a on l’aspecte pedagògic se suma. Les seues accions en el treball més íntim, dins del paisatgism­e que trobem a les ciutats contemporà­nies, se serveixen del mateix com una clara denúncia als models d’urbanisme. Es tracta del canal triat per a l’establimen­t de processos comunicati­us amb la ciutadania. Des de la simplicita­t de la forma i el color, geometria i abstracció es donen de la mà en les seues composicio­ns, donant veu a un llenguatge emocional derivat de les relacions de l’ésser amb un mateix, entre nosaltres i amb el mitjà.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain