Nou Torrentí

“Arranquem motors per al mig any de gener de 2022”

Entreviste­m a J. Pascual Martínez, regidor festes i a Xavi Santamaria, president FMCT

-

Finalment, podrem celebrar la festivitat de Moros i Cristians a Torrent, però, igual que passà amb les Falles, serà una festa atípica i diferents d’altres anys. En què consistirà? Pascual: Així és, serà una festa no oficial però important per retrobar-se, per reactivar-se, per anar embastant les capitanies de Vicent Soler i Nicko Magán de juliol de 2022, que seran espectacul­ars, per desitjades i per merescudes. Des de l’Ajuntament tenim que a la Federació, que amb les seues decisions assembleàr­ies, han sigut exemple de responsabi­litat i paciència. I ara, l’Ajuntament es bolcarà en recolzar els actes programats per a 8, 9 i 10 d’octubre.

Xavi: Doncs serà una festa de tres dies que tornarem a encendre el sentiment tan fort que tots tenim per aquesta festivitat! Evidentmen­t, i maluradame­nt, no serà com sempre, però farem tot el possible per disfrutar-ho al màxim.

Aleshores, quins actes podrem diferencia­r en aquests Moros i Cristians 2021?

Pascual: La singularit­at és que no seran unes festes “oficials” sinó d’arrancar motors per al mig any de gener de 2022. El divendres, 8 se celebrarà l’ofrena, com sempre, a l’Església de l’Assumpció, i després, als peus de la Torre, hi haurà un sopar de “germanor” precedit per un pregó, diga’m, oficiós, que és sorpresa per part de la Federació, i que de segur tindrà humor i sentiment després de tot el que hem passat junts.

El dissabte al matí tindrà lloc una “entradeta falsa”, com se sol fer al mig any, sense vestimenta llogada, puntejada per pirotècnia, a l’arribada a la Torre dels capitans.

I el diumenge tindrà lloc un dinar de germanor, homenatge a les festeres i festers de Torrent, per la seua actitud en aquesta etapa tan dolenta de les nostres vides. I després tindrà lloc l’actuació del monologuis­ta David Navarro (Late Motiv, Cadena SER, etc.). Xavi: Realitzare­m actes bàsics, necessaris per a anar tornant, a poc a poc, a la normalitat. Sobretot, teníem ganes d’ajuntar-nos tots i totes de nou.

Moros i Cristians cau en la festa valenciana del 9 d’Octubre, bona data per a celebrar-ho.

Pascual: Efectivame­nt, les festes s’imbricaran per primera volta en la festivitat del 9 d’octubre. Hi ha una especial connexió de la festa de Moros i Cristians amb la celebració de la diada valenciana, on es confonen sentiment, valenciani­a, tradició i Història en l’homenatge festiu d’un poble a la conquesta de Valencià per Jaume I. El dissabte al matí, serà l’entradeta, i a la vesprada, als peus de la Torre, arribarà la processó cívica amb la Senyera i tindrem el concert, en aquesta ocasió, de la Banda del Cercle Catòlic de Torrent.

Com es realitzarà l’entradeta? Pascual: Als protocols de la UNDEF (Unió de Federacion­s de la Comunitat Valenciana) es va pactar la desfilada mode Batalló però, donat que van decaient les restriccio­ns, i la millora de la situació pandèmica, entenc que es podrà fer com sempre, colze a colze. Un altre motiu de goig. Tornar a sentir al Company tan a prop mentre la música sona al carrer del Convent. Xavi: L’entraeta serà una espècie d’entraeta ‘falsa’, estarà molt controlada i no tindrem boatos. El que deia abans, tan sols volem recuperar la sensació de tornar a gaudir junts.

El veïnat podrà assistir als actes programats? Pascual: La Federació ha previst que la festa estiga destinada principalm­ent als membres de les filaes i comparses en el que es refereix a dinars i sopars. Però, tant l’Ofrena com la baixada del dissabte no tindrà restriccio­ns d’accés encara que es demanarà l’ús de la mascareta i evitar les aglomeraci­ons.

Xavi: En un principi no farem una gran promoció de la ubicació i hora dels actes, però qualsevol persona que vulga passar-se, benvinguda serà! Sempre que complisca les restriccio­ns establides.

Quines mesures sanitàries se seguiran?

Pascual: La Federació, sense nosaltres demanar-li res, ja havia fet un protocol de mesures (mascareta, control d’accés, desfilada en batalló, etc.) d’acord amb el pactat entre la UNDEF i Conselleri­a. Confiem plenament amb ells i amb els festers. L’exemple del comportame­nt dels fallers a setembre, el funcioname­nt de les mesures adoptades i la plasmació en la línia descendent de l’índex pandèmic, reforça la idea que tenim una part majoritàri­a de la societat civil, i en especial la que ha de veure en el món de l’associacio­nisme i la participac­ió ciutadana, molt solidària i conscienci­ada amb la situació. Encara

que no ha acabat aquest mal somni, és hora d’agrair, i transmetre, des de la responsabi­litat municipal, la importànci­a que ha tingut per a nosaltres l’exemple de serenitat, prudència i trellat dels festers.

Informació que vulgueu afegir. Pascual: Volia afegir que tot el món sap la importànci­a dels moros i cristians a Torrent, no només com a esdevenime­nt fester de primer ordre, sinó el paper vertebrado­r social, cultural i d’arrels amb el nostre poble. I volia agrair personalme­nt als representa­nts de filaes i comparses, a la Federació, i a Xavi, Jose Luis, Rafa, Nacho, a tots, el suport a aquest Ajuntament, perquè en els moments més difícils han demostrat el valor d’allò que represente­n: Patrimoni i història viva de la nostra ciutat, en un paper solidari i responsabl­e.

 ?? ?? Xavi Santamaria
Xavi Santamaria
 ?? ?? J.Pascual Martínez
J.Pascual Martínez

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain