Nou Torrentí

9 d’Octubre: tradició, cultura, història i amor

-

El 9 d’Octubre coincideix amb la data de Sant Dionís, on els enamorats i enamorades valenciane­s entreguen a la seua persona estimada la tradiciona­l mocaòra

REDACCIÓ

La festivitat del 9 d’Octubre és sinònim de tradició, cultura, història i amor. I és que, aquest mateix dia, els valencians i valenciane­s celebrem també el dia del nostre patró dels enamorats, Sant Dionís, regalant la tradiciona­l mocaorà a la persona estimada.

Origen

L’entrada de Jaume I a la ciutat de València en 1238, es començà a commemorar, possibleme­nt, amb el primer centenari de l’esdevenime­nt en 1338. A poc a poc, va anar convertint-se en una festa anual durant la qual es llançaven coets per a celebrar-la, inclús segons cròniques, hi va haver un any que arribaren a llançar-se fins a 13.000 coets!

Els orígens de la tradició de la mocaorà es remunten, per tant, al segle XVIII, i, òbviament, està molt relacionad­a amb la festivitat del 9 d’Octubre. Després de la Guerra de Successió, on els valencians i valenciane­s es van veure greument afectats (Batalla d’Almansa, Felip X i Xàtiva...), els Decrets de Nova Planta prohibiren festejar l’entrada de Jaume I a València. En protesta, el gremi de confiters i forners de València crearen figures de massapà amb forma de petards prohibits, els anomenats ‘piulets i tronadors’ (els quals tenen també una certa connotació sexual, ja que recorden als òrgans sexuals masculins i femenins). Junt amb ells, també es crearen les figuretes de fruites i verdures en honor a la fertilitat de l’horta valenciana i, en referència a les hortalisse­s que els moros regalaren a la dona de Jaume I, la reina Violant d’Hongria.

A més, tal com explicàvem al principi, aquesta data coincideix amb el dia del patró dels enamorats valencians i valenciane­s, Sant Dionís, de manera que durant aquest dia és tradició regalar a la teua persona estimada (pares, parella, amics, familiars) un mocador embolicant les famoses figuretes de massapà, tal com es repartien històricam­ent.

 ?? ??

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain