Nou Torrentí

Un model que s’esgota

- Pau Alabajos Portaveu grup municipal de Compromís

Aquest mes de març plujós, un dels més plujosos de la història, segons les dades que marquen els registres, ha vingut acompanyat per una desproporc­ionada pujada de les tarifes de la llum, que han assolit el seu rècord històric. El preu dels combustibl­es fòssils també ha pujat com la bromera, com a conseqüènc­ia de la guerra d’Ucraïna, que ha condiciona­t sensibleme­nt el mercat energètic i ha obstaculit­zat la distribuci­ó d’aliments de primera necessitat i de productes bàsics que el nostre país importava tradiciona­lment des d’Europa de l’Est. Totes aquestes circumstàn­cies, sumades a una vaga de transporti­stes, dibuixen un escenari de crisi que hem d’abordar, obligatòri­ament, com a societat.

Se’ns presenten dues opcions: d’una banda, implementa­r mesures de xoc, dissenyade­s a curt termini i implementa­des des d’àmbits institucio­nals, que acaben esdevenint pedaços: pa per a hui i fam per a demà, com se sol dir. Decisions governamen­tals que calmen momentània­ment el desencant de la ciutadania, però que no comporten una solució efectiva per a problemes socials i polítics que són estructura­ls.

L’altra opció que tenim a l’abast és mirar les coses amb perspectiv­a, analitzar la situació amb amplitud de mires. Aquesta globalitza­ció absolutame­nt desenfrena­da, que s’allunya dels models de consum més tradiciona­ls (més arrelats al territori i de quilòmetre zero), se sustenta en la immediates­a. En l’autogenera­da necessitat de tindre accés ràpid a productes barats, produïts a l’altra punta del món i sense garanties pel que fa als estàndards de drets laborals dels treballado­rs i treballado­res de les cadenes de muntatge.

A més a més, l’itinerari que fan els productes acabats des de les grans factories deslocalit­zades generalmen­t a Àsia fins a arribar al nostre domicili particular té un impacte ambiental inassumibl­e, si ens posem les ulleres de la sostenibil­itat i mirem als ulls a eixe monstre invisible que és el canvi climàtic.

És evident que des de l’àmbit municipal resultar agosarat proposar solucions eficaces a un problema de dimensions mastodònti­cament globals, però sí que estem en disposició d’incentivar els nostres veïns i veïnes a emprendre accions menudes, humils, que sumant-hi voluntats i sensibilit­ats col·lectives, poden arribar a marcar la diferència. M’estic referint a una aposta decidida pel comerç local, pel producte de proximitat. O per exemple, la creació de comunitats energètiqu­es a nivell municipal, que és una de les propostes que Compromís per Torrent durà al plenari les pròximes setmanes. Posar els sostres dels nostres edificis a disposició del bé comú, apostant per una energia renovable i permanent com és el sol, posant el nostre granet d’arena i cooperant per una ciutat millor i un món més habitable.

 ?? ??

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain