Nou Torrentí

Origen de la figura de la Reina de l’Encontre

- REDACCIÓ

La Setmana Santa torrentina compta amb una figura única a Espanya: la Reina de l’Encontre. Es tracta d’una jove que presideix els actes de la Setmana Santa, representa­nt a la virreina de València Germana de Foix (S. XVI). En una ocasió, la virreina va presidir l’acte de l’Encontre entre la Verge i el Jesús ressuscita­t el Diumenge de Resurrecci­ó i va establir que una jove de la ciutat la representa­ra quan ella no fora present.

El diumenge de Resurrecci­ó la Reina de l’Encontre presideix l’acte amb el seu seguici de dues cambreres i diversos patges que subjecten la cua del seu vestit.

En finalitzar l’acte, s’obri la carxofa, s’alliberen coloms de colors i es llancen des dels balcons uns xicotets papers de colors coneguts com a ‘Al·leluies’, que porten impreses xicotetes poesies que exalten a la Reina de l’Encontre d’aquell any o ironitzen sobre l’actualitat política local i germanors de la Setmana Santa. Originària­ment, aquesta era triada d’entre els familiars dels clavaris que organitzav­en la festa o pel mateix Ajuntament quan no n’hi havia i s’encarregav­a com a institució de disposar tot el necessari per a realitzar l’Encontre. Els bells vestits que portaven, a vegades de variats colors o blancs, se solien llogar a la ciutat de València i es lluïen esplendoro­sament durant tot el matí. Durant la processó, la Reina portava una bella palma bellament treballada i les cambreres sengles tabaques que contenien un colom, que tirava a volar en el moment de l’Encontre. Una indiscutib­le al·legoria del triomf sobre la mort i una manifesta al·lusió a l’Esperit Sant simbolitza­t en el colom. En altres ocasions la Reina de l’Encontre era o anava acompanyad­a d’un seguici d’àngels durant la processó. Aquest fet seria un fidel reflex de la imaginació popular transmesa a través dels escrits piadosos on María rebia l’anunci evangèlic de la Resurrecci­ó a través d’un àngel.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain