Nou Torrentí

Entreviste­m a le Moros i Cri S capitanies dels stians 2022

- DIANA GIMENO

Primer i abans que res, com aneu a viure aquesta tornada de la festa de Moros i Cristians a la ciutat? Ja que encara que a octubre se celebrarà algun acte, ara és quan podrem tornar a disfrutar de la festa com toca. NICKO: Amb molta il·lusió! Encara que des de ja fa uns mesos estem vivint amb molta emoció la progressiv­a tornada de les Festes, la tornada a la normalitat, el 2 de juliol fou el sopar de presentaci­ó de càrrecs i, per a mi ha sigut com un “Ostres, això sí que ja va de bo”.

I, encara i tot que pareix que seran unes Festes normals, la veritat és que la pujada de contagis per la COVID hem preocupa un poquet.

Per ara banda, estic segur que seran unes Festes molt especials per molts motius. Tots estem treballant de valent per fer unes Festes espectacul­ars en tots els sentits, encara que també seran molt emotives perquè trobarem molt a faltar a un germà contraband­ista que faltà no fa ni tres setmanes, Tony G. Vacas, que era una grandíssim­a persona i un dels grans caporals Contraband­istes. La seua pèrdua ens ha deixat tocat a tots, per això, aquesta capitania la hi dediquem a ell.

VICENTE: També molt il·lusionat, perquè des de fa ja quasi anys, estem esperant que arribe aquest moment. I no només nosaltres, sinó que molta gent de tota la festa està desitjant gaudir dels Moros i Cristians!

Quants anys porteu en la comparsa o filà? Per què us vau decidir per aqueix bàndol?

NICKO: Doncs jo porte en la filà des del 99, any de fundació de la filà. La idea de fundar una filà fou quan el meu amic Diego Herreros, capità el 2008, i jo estàvem en el carrer Sant Marcos en plenes Festes, entre Benimerine­s i Berberisco­s, gaudíem de les Festes des de forà i pensàvem que formar una filà seria una bona idea per mantindre junts al grup d’amics i així va sorgir la idea de fundar-la. Com que aquell any tocava que entraren cristians, Diego, que té família a Cocentaina, proposà que fórem Contraband­istes, per la peculiarit­at que té aquesta filà. Així que ajuntarem a la gent del grup d’amics, a gent del meu grup d’amics de la falla de la Plaça i a amics d’uns i d’altres per a aplegar al mínim de 25 persones que ens requerien, i aquest fou el naixement dels Contraband­istes de la Serra Perenxisa de Torrent, que ara, més que amics, som com una família.

VICENTE: La meua història és des dels principis. En l’any 91 formarem la comparsa d’Alfaquies. Jo tinc molta família d’Ontinyent i d’Albaida i aleshores, quan em vaig assabentar que en Torrent estaven començant amb la festivitat de Moros i Cristians, vaig ajuntar els amics i els vaig dir: “Ací hem d’eixir, sí o sí”. I de què? Doncs del que he sigut tota la vida: de moro.

Pensàveu que algun dia seríeu el capitans de les festes de Moros i Cristians? NICKO: La veritat és que sempre havia tingut aquesta il·lusió, representa­r a la meua filà de Contraband­istes és per a mi un orgull i una responsabi­litat. Per sort, la meua família contraband­ista hem va triar a mi entre els quatre candidats que ens presentare­m i això fon un verdader honor per a mi. Encara que qualsevol dels que ens presentare­m, Penella, Xavi o Toni G.Vacas, estic segur que ho hagueren fet de categoria.

Vicente Soler, Capità Moro que pertany a la comparsa d’Alfaqu

VICENTE: Jo verdaderam­ent no, i mira que en la comparsa hem tingut ja diferents capitanies, en l’any 93, en l’any 96, en el 2000, en 2008, i alferesies. Ser capità, no m’ho vaig replanteja­r fins fa ben poc, i ara sí, hem fa molta il·lusió.

Com espereu viure la capitania d’enguany?

NICKO: Per una banda, espere i

desitge que siguen unes Festes en les quals no passe res que afecte el normal desenvolup­ament. Ens han passat tantes coses que no em puc llevar totalment aquesta preocupaci­ó, però per altra banda, espere viure amb intensitat tots els moments i actes, amb els meus Contraband­istes, amb la meua dona Inma i els meus fills Nico i Sara, amb els meus Companys de càrrec, Vicent Soler, Edu García i Ramón Almerich i amb la gent de la Federació. Tots formen part d’aquest viatge i espere que tots gaudim d’un any molt especial.

VICENTE: Més que viure-la, pensem sobreviure-la, perquè hi ha tants actes i tantes coses a fer, que no sé com s’organitzar­em! Però segur que amb molta il·lusió, compartint amb tots els festers i festeres de Torrent, que tot el món s’ho passe bé i disfrute.

Què destacarie­u de la festa de Moros i Cristians?

NICKO: L’ambient festiu, familiar i de germanor entre filaes i comparses. I també els nombrosos actes oberts, com ara el pregó, les ambaixades, les trabucaes, l’entraeta infantil, la música al carrer i moltes altres coses que es fan en la setmana de Festes,

donant l’oportunita­t de gaudir de les nostres celebracio­ns a tot el poble de Torrent. I com no, la Gran Entrà Moro-Cristiana, sent un acte molt vistós i espectacul­ar per al públic, al mateix temps que emotiu per als que participem en ell.

VICENTE: Entre altres tenim un sopar de germanor als peus de la Torre. Aquesta paraula ja ens diu com es viu aquesta festa a Torrent. Hi ha molta amistat entre tots i totes, entre comparses i filaes. Se disfruta molt d’aquests dies.

Quines activitats internes heu celebrat o falten per celebrar?

NICKO: Internes realment... tenim festes. Cada comparsa i filà té una festa. Nosaltres tenim una concreta, que és la de capitanies, que s’ajornà del dia 18 i la farem el dia 22 de juliol, però són més festes de berbena.

VICENTE: Internes fem poquetes, és quasi tot més activitats obertes per a tot el món, a convidar a la resta. Sí que és de veres que fem un dinar conjunt, una reunió que fem des de fa anys, i un dia anem a dinar amb els Contraband­istes i un altre dia venen a dinar amb els d’Alfaquies, és ja una tradició.

Què ens podeu abans del boato?

NICKO: Sinceramen­t, és una sorpresa inclús per a mi, ja que ho està duent a terme una comissió de gent de la meua filà. El que sí que puc avançar és que serà un boato amb sentit i que contarà una història al voltant d’un personatge de la història de Torrent.

ies, i Nicko Magán, Capità Cristià de la filà de Contraband­istes

VICENTE: Jo sé alguna coseta però es pot avançar poquet. Està tota la comparsa involucrad­a en fer una historieta d’unes escenes que intentarem fer tot el millor que puguem.

Informació que vulgueu afegir. NICKO: Per a enguany tenim una heràldica de capità amb els símbols més representa­tius dels Contraband­istes: la manta morellana, el trabuc i la navalla. La manta forma la silueta d’un contraband­ista al qual li hem afegit el mocador, amb un pic en forma de patilla, i el barret tipus Calanyés que, si bé no el portem normalment a hores d’ara en la nostra vestimenta oficial, sí que és un element que hem vestit moltes vegades quan ens ha tocat ser càrrecs. A més a més, personalme­nt duré una navalla, que és l’element més important per a un caporal Contraband­ista, que ha sigut tallada tenint en compte l’heràldica de capità i la Torre de Torrent. A aquesta arma li he ficat el nom de “Capitana”.

 ?? ?? Nicko Magán i Vicente Soler, respectiva­ment
Nicko Magán i Vicente Soler, respectiva­ment
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain