Nou Torrentí

Pascual Martínez: “Festes fetes per la gent per a la gent”

Entreviste­m a J. Pascual Martínez, regidor festes de Torrent

-

Tornem a celebrar les festes de Torrent del 23 al 30 de juliol, i amb elles, tornen els concerts, les actuacions de màgia, monòlegs, Moros i Cristians... Conta’ns un poc en què estaran basades les Festes de Torrent 2022.

Estan basades a donar resposta al sentiment de la gent. En convertir a xiquets i majors en protagonis­tes de la festa. En col·laborar en la recuperaci­ó del comerç i l’hostaleria local. En diversific­ar l’oferta i arribar a tots els públics i en fer l’esforç de descentral­ització per dur la festa als barris. Per exemple, Oscar Tramoyeres estarà en la placeta del Dominical, en l’antic mercaet del Vedat i en l’Avinguda Olímpica del Parc Central, el jazz en valencià de Cristina Blasco, al Vedat, la Big Band de la Unió Musical amb Kiko Berenguer, dins del festival Jazz Panorama, a L’Hort de Trénor; reprendrem el nostre Rockejat ‘22, a l’Àgora, amb Revólver, La Fúmiga o Skone, amb la dinovena edició i Antonio Carmona, a la Plaça de la Llibertat. 85 espectacle­s en 18 ubicacions. Festes inclusives, transversa­ls, integrador­es i per a tots els públics. Des d’un gran Parc Multiavent­ura per als xiquets, espectacle­s infantils als barris i molt d’humor als barris, fins a una cloenda molt especial: una gran mascletà nocturna, el dissabte, 30 a l’una, a càrrec de Hermanos Caballer.

I sempre, valorant, les festes de Moros i Cristians com a columna vertebral i paradigma de les nostres festes patronals.

Quin paper tindrà la música en aquestes festes?

Precisamen­t, hem declarat 2022 com “L’any de la música” per diverses raons: els aniversari­s del nostre Auditori i la Unió Musical i la necessitat de tornar a omplir les places i els carrers de música. Seran 20 concerts a l’aire lliure ben variats. Música de banda, clàssica, folklore autòcton, jazz i rock en valencià, pop, rap, freestyle, etc. Des del Torrent a dues bandes que enceta les festes, amb el mà a mà del Cercle i la Unió, passant pels millors tributs a Frank Sinatra –Javier Botella- , Nino Bravo –Manu Rodriguez- i Joaquin Sabina –Darío Luis-; un musical impression­ant per públic familiar, The Talent; una antologia de la Sarsuela que oferira el Cor i la Banda Simfònica de la UMT, un “batalla de gallos” amb quatre dels millors freestyler­s del món, el rock de festa en valencià de la Fúmiga, el rap de l’aldaiera Jazzwoman, o les aparicions de dos artistes que no necessiten presentaci­ó: Carlos Goñi, que arriba amb la seua mítica banda Revólver i Antonio Carmona i la seua família –abans Ketama-.

Diuen que la cultura en general i la música en particular tenen la capacitat de transmetre sentiments per canviar la societat. La música entra per l’oït i va directe al cor. Ho necessitem després del que hem passat.

En què és baseu a l’hora de triar els artistes que actuaran a la ciutat?

En fer una barreja equilibrad­a de dues estratègie­s fonamental­s: Per una banda, seguir en la línia de donar suport al talent dels artistes torrentins i torrentine­s, i per l’altra, escollir amb criteris de qualitat i adaptació al gust dels diferents públics que sol anar als espais de festa del nostre poble. El públic de l’Àgora, de la plaça de l’Església o de la plaça de la Llibertat mereixen que posem els cinc sentits en oferir-los el millor. Hem fugit de modes costoses perquè les nostres festes es deuen a una premissa: Tots els espectacle­s són gratuïts, per tant, ha d’haver-hi un equilibri entre la inversió, la qualitat i el gust de la gent.

I en quina gent del poble heu comptat? Doncs mira, tenim talent i projecció. Artistes en ple creixement que volem recolzar. Tornem a confiar en Sarai –sopranoi Pascual –Tenor- al que s’uneix Belén Roig –soprano- torrentina adoptiva; tornem a confiar en Raúl Ogalla, que durà aquesta volta a la plaça de la Llibertat el seu show amb les joves torrentine­s Alba Carmona, Erika i Pedro Soto. El nostre amic Màgic Jordi –mag, moro i faller- amb els seus amics David Mago i Mag Xavini. La gent de Peque Radio. Els grups locals que participen en el Rockejat, els nostres DJ’s de PMK, Enrique i Nacho, Miguel Angel i la seua LFK, Malaestrel­la i també Antonio Jamás amb Forajidos, que tornen després de triomfar a Mèxic.

Amb quin pressupost disposeu per a les festes d’enguany?

Aquest equip de govern té una manera d’entendre les festes: Gratuïtes cent per cent; per a la immensa majoria; buscant sempre la qualitat però amb moderació i humilitat. No renunciem a dur als i les millors, volem arribar a tota classe de públic, però pensem principalm­ent en la gent major i la xicalla. I mesurant cada cèntim que invertim. Dic invertim i no gastem en tot el lleu. Perquè les festes són inversió. Generen riquesa, activen l’economia circular al poble, mouen a la indústria al voltant dels moros i cristians, perruqueri­es, maquillatg­e, càterings, i en general, a l’hostaleria i al comerç local. Cada euro invertit a la festa, dins d’una estratègia sostenible, té trellat si ens parem a pensar com repercutei­x en la vida social i econòmica de la ciutat.

Quin missatge vols donar a les torrentine­s i torrentins per a aquestes festes? Doncs m’agradaria afegir tres coses: La primera que isquen a omplir els carrers i disfruten. Ho tenim ben merescut. Que rebenten el carrer del Convent el dia de la baixada Mora i Cristiana. Que facen l’esforç de dur als fills, netetes o nebodes al Parc MultiAvent­ura, que vagen a escoltar les nostres Bandes, que recolzen als artistes locals, que òmpliguen les cadires als barris, que freqüenten el comerç i l’hostaleria local. Perquè les festes són convivènci­a i participac­ió ciutadana. En segon lloc, demanar comprensió i disculpes -per les possibles molèstiesa tots els ciutadans que, per malaltia, treball o decisió personal, no volen o poden participar.

I per últim agrair a totes les associacio­ns: filaes, comparses, bandes, de ball, esportives, veïnals i, en general, culturals, la seua implicació en les festes. Gràcies a elles, les festes de Torrent són el que són. Tenen ànima. Festes fetes per la gent per a la gent. Fetes des del sentiment de pertinènci­a. Fetes des de la passió per un poble i per a la felicitat dels seus ciutadans.

 ?? ?? Pascual Martínez
Pascual Martínez

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain