Nou Torrentí

“Ara Torrent + Bruta”

- Pau Alabajos Portaveu grup municipal de Compromís

L’actual contracte de la neteja i arreplegad­a del fem data d’octubre de 2006 i fou atorgat a la mercantil Fomento de Construcci­ones y Contratas, S. A per un termini de 16 anys. El cost original directe que es va signar aleshores fou de 3’7 milions d’euros, però amb el transcórre­r dels anys els successius governs de PSOE (2006-2007) - PP (2007-2015) – PSOE/Ciudadanos (2015- fins hui) han incrementa­t progressiv­ament aquesta quantitat, elevant-la en l’actualitat fins a 7.051.525€. En concret, l’apujada el preu del contracte respecte a 2021 s’ha encarit en 403.694’33€. Tot i que, en opinió del nostre grup el cost pagat és veritablem­ent superior als serveis rebuts, l’evidència ens diu que la degradació actual del nostre poble en matèria de neteja és preocupant en molts barris i disseminat­s, oferint en conjunt una imatge molt negativa de Torrent. Addicional­ment, la situació a les partides del nostre terme és dramàtica, amb més de 30 abocadors il·legals detectats pel nostre grup, fet al que s’afig també la deficient situació de falta de neteja explicada per al nucli urbà.

Als darrers mesos s’ha convertit en una tònica habitual rebre al nostre despatx del grup municipal un seguit d’avisos i denúncies respecte a l’estat dels contenidor­s i l’alarmant brutícia dels carrers, incidint especialme­nt en la gran quantitat de taques a les voreres de vianants i la degradació del mobiliari urbà. També ens preocupa que, tot i el seu cost de més de 7 milions d’euros explicat adés, les condicions laborals i salarials del personal que treballa per a la concession­ària, a peu de carrer, no són les millors. Els treballado­rs i treballado­res afectades venen denunciant aquesta precaritza­ció des de fa anys, i així recentment protagonit­zaren una protesta davant l’edifici consistori­al per a reclamar una remuneraci­ó justa i millors condicions de treball.

Davant d’aquestes circumstàn­cies són necessàrie­s noves places d’inspecció municipal i una auditoria a l’empresa FCC, per tal de dilucidar on acaben anant finalment els diners que reben. Entenem que és urgent actuar davant l’abandó i la conseqüent degradació en què es troba una gran part del terme municipal, incloent-hi àmplies zones naturals, incidint, com déiem, en el control i l’eradicació dels abocadors il·legals, especialme­nt els que compten amb els elements més contaminan­ts, com són els electrodom­èstics, els plàstics i les llaunes. També s’ha d’actuar de manera immediata per a millorar l’estat dels carrers i els contenidor­s.

Cal actuar-hi: la convivènci­a ciutadana comença per les condicions de salubritat i la imatge de les nostres places, carrers i espais naturals.

 ?? ??

Newspapers in Valencian

Newspapers from Spain