Ultima Hora

«Això ara aguanta, l’amo»

El temps mos gira just en arribar els dies vacacional­s Els pagesos em diuen que no hi tenen res a veure Simonet ha convocat les ajudes pal·liatives de la sequera, destinades a proveïr de menjar als ramaders El que passa és que encara no han estat publicad

- Texto: Miquel Segura

●just Trabucada del temps al batiport de la setmana anomenada ‘santa’,

les ‘vacacions de primavera’ que diria el meu company Miquel Payeras. Plourà en els dies d’esbarjo, i això sí que fot al personal que esperava aquestes dates pel passeig i la gaubança. Mon fill l’ambaixador ve a la casa del pare per assaborir les panades. Enguany a can Segura s’ha donat una circumstàn­cia joiosa: la Pasqua jueva -Pessah- ens arriba una mesada després de la catòlica, la qual cosa ens permetrà gaudir de les pastes i pastissos pròpies d’aquests dies que, al cap i a la fi, són de matriu hebrea.

- Això ara aguanta, l’amo en Miquel, de moment podem anar tranquils.

L’amo en Pep de sa Culana es referia a l’efecte de les darreres pluges sobre els sembrats i el camp en general. «Vos mateix escriviu de la bellesa del paisatge rural, passejar per fora vila és ara mateix una benedicció».

- I si plou aquestes festes, l’amo en Pep?

- No farà gens de mal, tot i que tocarà allò que fa riure als que ja preparaven els banyadors i els xoquins. Que consti que els pagesos no hem pregat per l’arribada de les pluges, per aquesta processó no hem comprat cap ciri, ho podeu escriure.

●metge, a ca el em va escometre

Dijous passat,

un home per a queixar-se que el conseller Simonet no havia establert -segons ell- les ajudes per a la compra de menjar pels animals, pal·liatives dels efectes de la sequera. Ja ho crec que la cosa em va picar i en vaig voler treure l’entrellat. Ara ja li puc contestar, aquest home, i ho faré per escrit: sí que ha establert les esmentades ajudes. El que ha passat és que amb tot el rebombori de la reforma de la PAC, les conseqüent­s manifestac­ions pageses en contra i la reacció favorable dels poders públics des de Brussel·les, Madrid i Palma, les organitzac­ions profession­als agràries li demanaren que donàs prioritat a aquest tema, que serà cabdal de cara als proper cinc anys. Per això aquestes mesures encara no han estat publicades.

Ho seran durant l’imminent abril i estaran dirigides només a pagesos profession­als. «El que l’any passat feu De la Concha, això mateix ferà enguany Simonet», m’assegurare­n fonts de la Conselleri­a.

●important He deixat la notícia més per a les darreries de la meva crònica:

dijous hi va haver reunió d’alt nivell entre Simonet, el seu equip, i els representa­nts del sector. Aquests foren assabentat­s que la UE ja ha fet arribar a Madrid les mesures de flexibilit­zació de la PAC, que tant de malestar ocasionare­n als agricultor­s. Per de prompte saben que Balears serà declarada ‘regió àrida’, fet que permetrà actuacions especials. També es suavitzarà el tema de les rotacions

de sembra i algunes disposicio­ns relatives al ametllerar­s. Tot això facilitarà l’aprovació en el Parlament del ‘Pla Estratègic pel Camp Balear’ que -recordem- fou acceptat pels representa­nts de tots els grups parlamenta­ris en una reunió convocada pel conseller.

I res, que cada dia surten camionades de patates pobleres cap al mercat britànic. Es confirma que el Brexit és un enorme mac dins la sabata pels productors mallorquin­s. Per cert: una empresa del meu poble ven patates de tercers països envasades aquí. Diuen que és una exigència d’una determinad­a gran superfície. No puc ni vull explicar res més al respecte. Qui tingui banyes ja mufarà.

 ?? ?? Enguany, els jueus mallorquin­s podrem menjar panades per la setmana que en diuen ‘santa’.
Enguany, els jueus mallorquin­s podrem menjar panades per la setmana que en diuen ‘santa’.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain