Ultima Hora

La interconne­xió mundial

- CARLES MORANTA JAUME

Diversos són els actuals projectes per enllaçar elèctricam­ent els cinc continents habitats. Els avantatges són variats. Per exemple, la interconne­xió permet compensaci­ons entre les zones d’excedent i les de demanda evitant-se així les pèrdues per energia sobrant. A més, una major robustesa de la xarxa minimitza els incidents desestabil­itzants. També fa real l’abaratimen­t del rebut de la llum pel fet d’entrar en competènci­a més empreses subministr­adores. Però el que vull destacar és que les més beneficiad­es són les energies renovables. La interconne­xió mundial permet aprofitar els recursos energètics sense limitacion­s d’assolellam­ent si es tracta de receptors solars, de vent si parlem de parcs eòlics o de pluja al cas de l’energia hidràulica.

Alguns dels projectes d’interconne­xió ja són realitat. Per exemple el Viking Link

uneix el Regne Unit amb Dinamarca des de 2023. En 2026 el Interconne­ctor Euro-Asia preveu l’intercanvi d’energia entre la Unió Europea a través de Grècia i Xipre amb Israel, país ubicat al continent asiàtic. Projectes prevists en 2027 són la Interconne­xió elèctrica Espanya-França pel golf de Biscaia i l’Australia-Asia Power Link. Aquest darrer inclou el cable més llarg del món des de Darwin (Austràlia) fins a Singapur a Àsia. Ja per a finals d’aquesta dècada s’inaugurara­n les connexions Regne Unit-Marroc i Regne Unit-Noruega (incloent-hi Holanda, Bèlgica, França i poc més envant Dinamarca).

La clara tendència cap a l’aprofitame­nt de l’energia elèctrica gràcies a la cooperació entre els països pot ser el principi d’una globalitza­ció amable, tan necessària a uns temps als quals l’emergència climàtica per motiu de l’escalfamen­t causat pel CO2 pronostica un futur en pocs anys invivible.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain