Ultima Hora

Hem oblidat el vertader propòsit de l’atenció primària?

- Iván Oña Infermera i vocal del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de les Illes Balears

Has pensat alguna vegada que els moments o objectes que ens aporten més felicitat i alegria són també els que passen més desaperceb­uts? Els tenim tan integrats en el nostre dia a dia que no en som conscients i no els hi dediquem el reconeixem­ent i cura que mereixen. Ens acostumam massa ràpid a allò que és bo. Una cosa similar ens passa amb l’atenció primària (AP).

L’atenció primària és un tipus d’atenció sanitària que va arribar fa poc al nostre món; es pot dir que a 1978 amb la declaració d’Alma-Ata, una conferènci­a internacio­nal que va establir els pilars fonamental­s que haurien de sostenir el seu naixement i desenvolup­ament. El seu objectiu principal: portar l’atenció de la salut al lloc on les persones viuen i treballen.

Per això avui, 12 d’abril, Dia de l’Atenció Primària, gairebé 50 anys després d’aquesta declaració, et vull convidar a reflexiona­r: concorda l’atenció primària actual amb les línies establerte­s en aquesta declaració? Possibleme­nt, si ho demanam als seus profession­als ens diguin que el model actual està bastant allunyat de la idea inicial i que això es deu a diferents causes com la política i els interessos profession­als i de les farmacèuti­ques. Però potser el problema ja procedeix des de la seva creació, basada en un sistema hospitalar­i que se centra en la malaltia i no en la cerca de la salut, que és la causa fonamental de l’AP. Això ha derivat en una medicalitz­ació de situacions socials, prioritzac­ió de la prevenció individual sobre la col·lectiva i en una obsessió pel consells d’estil de vida en lloc de la promoció de la salut i la creació d’entorns salutogèni­cs on es tengui en compte la participac­ió i empoderame­nt de la població.

El peruà Tejada de Rivero, una de les persones en primera línia de la conferènci­a d’Alma-Ata, va dir en una entrevista que l’AP necessita profession­als que siguin ‘girafes’, amb capacitat de veure a llarg termini i a la distància, amb una mirada 360º i un gran cor, a més d’un gran tremp per acceptar les crítiques. Estava definint, conscient o inconscien­tment, a aquestes profession­als tan fonamental­s en l’AP com són les INFERMERES, profession­als dedicades a la cura i acompanyam­ent de la persona durant tota la seva vida. Aquestes han sofert un gran canvi en els últims anys, desenvolup­ant els seus coneixemen­ts, habilitats i competènci­es d’una forma tan exponencia­l que poques profession­s han arribat a aconseguir en tan poc temps. Un canvi com el de les infermeres és el que necessita l’atenció primària, i per això estem cridades a liderar-lo. Si alguna cosa tenim clara és que el model present no dona solució als problemes de salut actuals ni aconseguei­x adaptar-se i desenvolup­ar l’objectiu amb el qual va ser creada. És necessari un canvi radical que aporti un model amb una clara orientació comunitàri­a, basat en la promoció de la salut i la prevenció de la malaltia, unes caracterís­tiques pràcticame­nt innates en les infermeres especialis­tes en Familiar i Comunitàri­a.

Però per això és necessari no sols el suport de les polítiques (que sí), també el suport i la confiança de les persones com tu i de la comunitat. Et convid a conèixer i confiar en les teves infermeres del centre de salut, una de les majors aliades en la cura de la teva salut.

«Et convid a conèixer i confiar en les teves infermeres del centre de salut»

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain