Ultima Hora

‘La Celestina’, eròtica?

- HONRAT DOMÈNECH FERRER

Fa poc una actriu que havia d’interpreta­r a canostra el paper de l’alcavota a La Celestina, deia en una entrevista que els amants, Calixto i Melibea, no compartien un amor platònic sinó que només desitjaven «holgar, para decirlo finamente».

Aquestes declaracio­ns em varen sorprendre molt. Perquè quan vaig llegir l’obra, al devuit anys o més jove, la impressió que en vaig treure no va ser la de l’exaltació de l’erotisme, sinó una altra, ben distinta.

Rojas expressava, al meu entendre, el drama dels amants que per dur a terme el seu amor havien d’acudir a la intermedia­ció de l’alcavota, i que després de «tocar amb un dit al cel», queien de sobte en la lletjor de l’alcavota i la crua carnalitat del sexe. Expressava, en suma, el drama de l’home en general, escindit entre el cos i l’ànima.

No hi ha una mesura

comuna, semblaria, entre l’esperit i el cos, que no pot encabir totalment el primer. «M’admir d’això», diu l’Evangeli gnòstic de Tomàs, «com és que aquesta gran riquesa (l’esperit) ha davallat sobre aquesta pobresa(el cos)». La desproporc­ió entre l’amplitud i l’elevació de l’amor i la limitació física del sexe és el que descriu, al meu parer, La Celestina que, si no tracta d’un amor platònic, sí que està amarada del platonisme freqüent en moltes obres del Renaixemen­t.

Una idea semblant, confusamen­t però amb força, fou la que em transmeté l’obra de Rojas que, per cert, era un convers recent, i forçat se suposa, del judaisme, i aquesta circumstàn­cia podria haver afegit un to d’amarguesa a la seva visió del món. La genial ‘tragicomèd­ia de Calixto i Melibea’, no obstant, com totes les grans obres, és susceptibl­e tanmateix de diferents interpreta­cions.

 ?? ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain