Ultima Hora

Aigua de terra

- MIQUEL SEGURA

La mirada lleganyosa del cronista amb prou feines podia destriar el corral brut. Havien caigut quatre gotes de no res, «aigua de terra» que en diu en Betlí. Temps enrere un mal dia com el d’ahir espatllava el mercat, idò ara, en aquesta època tan desgavella­da que vivim, passa a l’inrevés. A Sineu, mirau per a on, ahir no es podia ni deixar el cotxe en bon lloc. Atès que a vorera de mar no hi feia massa bon estar, au, idò, tots cap a la Vila la Primera. Per tot arreu es veien manades de turistes aperduats, com ovelles que haguessin perdut el pastor.

-De bon matí ha fet una mica de brusca bruta però tot just haver estès el tendal ha deixat de ploure. Saps què és allò del sol que sembla que surt i s'amaga, ara sí, ara no? Idò això ha estat el dimecres d'avui.

Ara és temps de segar la garba d’avena i embalar-la però enguany n’hi ha molt poca. Segons em contà un pagès, en el Pla es parla d’una collita que amb prou feines arribarà a la meitat de la de l’any passat. I per «allà baix», val a dir per la banda del Migjorn, Campos, Santanyí, ses Salines, l’assumpte pinta encara molt pitjor. Em parlaren del cas d’un pagès «fort», propietari d’una finca de 400 quarterade­s, que diu que no en segarà ni 300. Aquest home cada any feia 2.000 bales de garba i enguany no arribarà a les 180. Vet aquí el panorama que ha dibuixat la sequera arreu de la fora vila de Mallorca. Per la Serra encara van una mica agombolats però per la part de Calvià i Andratx els pagesos la veuen més bruta que mai. Tanta sort –recordau la meva crònica del diumenge passat– que en aquest mes d'abril el conseller Simonet anunciarà unes ajudes especials per a la compra de menjar pels animals. Així i tot, les guardes seran molt males d'aguantar.

Clar que el mercat de Sineu ja no és eminentmen­t pagès. Allà el que hi havia era una gentada disforja. Ni el mal temps aconseguí buidar la terrassa del «Triquet». Uns bevien cervesa i altres cafè amb llet. És la distonia de la primavera mallorquin­a, tan poc assenyada.

 ?? ?? El clima no impedí que la gent omplís les terrasses.
El clima no impedí que la gent omplís les terrasses.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain